Održani folklorni susreti “KUD Srce i prijatelji”


Objavljeno: 07.10.2018 — Pregledano: 207 puta

U subotu, 6. listopada u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Srce“ Koprivnica, održani su peti po redu folklorni susreti pod nazivom „KUD Srce i prijatelji“.

Folklorni susret održan je u koprivničkom Domu mladih, a u cilju promicanja tradicijske baštine, očuvanja narodnih običaja, pjesme i plesova iz različitih krajeva Hrvatske.

Prije početka programa sve prisutne pozdravila je predsjednica KUD-a „Srce“ Maja Raščanec te im zaželjela da uživaju u programu koji su pripremili.

Pored mnogobrojnih gostiju manifestaciji su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine Kc-kž Željko Pintar i zamjenik župana Ratimir Ljubić te gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Koliko je KUD Srce značajan i s koliko srca radi i doprinosi životu grada Koprivnice, osim samog naziva ove manifestacije, govori i to što svake godine ima punu ispunjenu dvoranu prijatelja. Ponosni smo na trud koji daju od sebe, kao i na sve naše mjesne odbore koje su spojili, jer upravo to pokazuje na najbolji način kako se mogu sa velikom voljom ostvarivati dobri rezultati i u prezentaciji naše tradicije i baštine, ali i u pokazivanju svega onoga najljepšeg što Podravina ima u sebi prema cijeloj Hrvatskoj, Europi ali i svijetu. – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te svim gostima zaželio srdačnu dobrodošlicu u Koprivnicu.

Ove godine, pored KUD-a „Srce“ nastupili su i KUD „Tribanj“ Župa Bila iz Livna, KUD „Sloga – Đurđic“ iz Ivanske, Tamburaški sastav Bagrem, KUD Salinovec, KUD Kotoriba, Dječji vrtić „Fijolica“ iz Novigrada Podravskog i Udruga „Latice“ Koprivnica.

– – – –
KUD Srce je slijedom osnovne ideje osnivača, od svog osnutka 2010. god., kada je pri istom djelovala grupica entuzijasta sa željom da prvenstveno obnove i sačuvaju folklorni izričaj podravskog kraja, prerastao u kulturno-umjetničku udrugu koja zna, hoće, a dokazala je i da može okupiti poklonike kulture i umjetnosti u Koprivnici (a i šire) i zajedničke napore i energiju usmjeriti prema kulturnim dosezima širim od ideje očuvanja tradicije kraja.
Udruga se ne bavi samo očuvanjem tradicije i običaja, već raznim sudjelovanjem u radu lokalne zajednice kroz svoj razvoj promiče dugoročnije aspekte. Samim time što se u udruzi ne provodi selekcija već se za svakoga pokušava pronaći mjesto prema sposobnosti i mogućnosti u KUD-u vlada polu obiteljska atmosfera, jer se mi družimo i izvan proba, te se zajedno potičemo, podržavamo i usmjeravamo. Otvoreni smo prema svima koji žele surađivati i družiti se s nama.
Probe održavaju utorkom ili četvrtkom u Društvenom domu Vinica u 19 sati i pozivaju sve koji vole svirati, pjevati i plesati da im se pridruže.
KUD Srce razvija dobre međuljudske odnose sa sličnim društvima iz drugih krajeva, a organizator je godišnje međunarodne folklorne manifestacije KUD Srce i prijatelji koja se ove godine održava već peti put, te je prešla u tradicijsku. Projekat je prerastao u respektabilno okupljanje sve većeg broja ljubitelja tradicijske kulture, u mjesto na kojem se kultura prenosi, doživljava i živi.
Članovi KUD Srce zajedničkim naporom uljepšavaju sebi i drugima svakodnevni život. One to rade uz pjesmu, ples i zajedničko druženje. To nas je sve obogatilo za nova iskustva, nova prijateljstva i zato Vas sve pozivamo da nam se pridružite na manifestaciji.
Ideja da Dan nezavisnosti obilježe prigodnim programom prerasla je u tradicijsko okupljanje ljubitelja folklora.