Održani 21. Jagnjedovečki susreti pčelara


Objavljeno: 07.08.2017 — Pregledano: 925 puta

Povodom Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i obilježavanja završetka i početka pčelarske godine održani 21. Jagnjedovečki pčelarski susreti

U koprivničkom prigradskom naselju Jagnjedovec, u organizaciji Pčelarske udruge Lipa iz Koprivnice na imanju obitelji Bartolec, 05. kolovoza, održani su 21. Jagnjedovečki susreti pčelara. Susret je bio edukativnog karaktera, a predavanje je održala tajnica Hvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević. Predavanje na temu Hrvatski pčeraski savez stanje u savezu i kako dalje,  privuklo je oko osamdeset pčelara iz Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko bilogorske županije,  Republike Mađarske i susjedne nam Republike Slovenije. Okupljenim pčelarima pridružio se i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Uvodnu riječ održao je predsjednik PU LIPA Koprivnica Zdenko Lončarić koji je skrenuo pažnju na doprinose pčelara u društvenoj zajednici ali i na problematiku prostora koji kronično nedostaje udruzi za njene aktivnosti. Naglašeno je kako se na ovim prostorima imanja obitelji Bartolerc pčelari okupljaju kontinuirano već 21 godinu zaredom, ali i da je došao  trenutak kada mora najaviti da su 21 susreti ujedno i posljednji susreti na imanju obitelji Bartolec. Obilježavanje Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, kao i obilježavanje završetka i početka nove pčelarske godine, održavati će se na nekoj drugoj lokaciji za čiji pronalazak se očekuje i pomoć lokalne zajednice.

Potom je uslijedilo obraćanje gradonačelnika Mišel Jakšića koji je naglasio da iznimno cijeni ovakva okupljanja kojima se osim dobrog druženja, prenose i razmjenjuju nova znanja i vještine, ne samo sa ovih naših prostora već i sa prostora susjedne nam Mađarske i Slovenije. Najavio je i pomoć oko rješavanja prostora za rad udruge i nastavak danjih okupljanja.

Skupu su se obratili  predstavnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević, predstavnik pčelara  Bjelovarsko bilogorske županije Vlado maturanec, predstavnik Varaždinske županije i Društva pčelara Goran Danko, predstavnik pčelara iz  R.Mađarske Jožef Juhas i predstavnici dviju pčelarskih udruga iz R. Slovenije mjesta Domžale Jus Andrej i Marjan Majda.

Nakon uvodne riječi uslijedila je sveta misa, a potom predavanje. U toku predavanja na tematiku rada saveza pčelara aktivno su se uključili predstavnici iz Slovenije ali i iz Mađarske koju su se složili sa iznesenom problematikom, a koja je skoro pa indentična kako u Hrvtaskoj tako u Sloveniji i Mađarskoj. Naglašeni su problemi vezani uz kvalitetu uvezenog meda, probleme nepriznavanja društvene zajednice za doprinos pčela u procesu oprašivanja bilja, ali i očuvanja bio raznolikosti na čemu moramo svi zajedno poraditi i biti složni ko pčela u košnici. Također naglašen je problem zakonskih regulativa, a posebno regulativa koje dolaze iz EU-a koja nije usaglašena sa postojećom domaćom legislativom. Posebno se to odnosi na problem određivanja minimalnog kriterija za otvaranje OPG-a i obveza OPG-a prema državi..