ODRŽANA TISKOVNA KONFERENCIJA O NASTAVKU PROJEKTA “KNJIŽNIČNA USLUGA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE” KOJEG FINANCIRA EU U OKVIRU PROGRAMA CARDS 2002


Objavljeno: 20.11.2008 — Pregledano: 18 puta

U Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije, 26. rujna 2006. održana je tiskovna konferencija, organizirana povodom nastavka projekta "Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne". Ovaj projekt tijekom 2006. godine u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji provodi Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije iz Koprivnice, u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom "Fran Galović" kao partnerom, a financira ga Europska unija iz sredstava CARDS-a 2002.

Pripreme za uvođenje knjižnične usluge za slijepe i slabovidne (u Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" u Koprivnici), tj. nabava i obrada građe te nabava i instalacija specijalne opreme, završene su polovinom lipnja, te je od 19.06.2006. nova usluga u Knjižnici dostupna svim zainteresiranim korisnicima. Stoga je cilj održane tiskovne konferencije bio upoznati javnost s prvim rezultatima korištenja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u Koprivnici.

Zatim, novinarima su predstavljene promidžbene publikacije koje su tiskane radi informiranja korisnika, ali i šire javnosti o projektu (brošura, deplijan, plakat, bookmarkeri i sl.). Osim korisnicima projekta, tiskani materijali bit će distribuirani i udrugama slijepih, narodnim knjižnicama u Hrvatskoj te drugim zainteresiranim ustanovama, udrugama i pojedincima.

Također, najavljen je i početak održavanja edukativno-animacijskih radionica planiranih za jesen, od kojih će prva biti već 27. rujna 2006. Prva radionica namijenjena je predškolskoj djeci, a nosi naziv “Igrajmo se taktilnim slikovnicama i igračkama.

Na kraju, Dragica Zlatar i Vesna Babić, članice Udruge slijepih, ispričale su svoja prva iskustva u radu s tehničkom opremom, tj. pomagalima za čitanje koja su nabavljena u projektu. Posebno dirljivo bilo je kazivanje Dragice Zlatar, koja je pomoću elektroničkog povećala nakon desetak godina po prvi put ponovo počela sama čitati. Vesna Babić spomenula je još primjer jedne članice Udruge koja je slijepa od rođenja, a nakon što se učlanila u Knjižnicu i počela posuđivati i slušati zvučne knjige, za nju se otvorio jedan sasvim novi svijet.

Upravo navedeni i mnogi slični primjeri osnovni su razlog pokretanja ovoga projekta, i najbolji dokaz da nam je odgovarajuća knjižnična usluga za slijepe i slabovidne potrebna u svakoj javnoj knjižnici.