HR EN

Grad Koprivnica

Komemoracija povodom smrti Martina Sagnera

Održana svečana komemoracija povodom smrti Martina Sagnera

Svečana komemoracija povodom smrti Martina Sagnera, prije svega čovjeka velikog srca, a zatim i velikana hrvatskog glumišta i jednog od najistaknutijih glumaca iz Koprivničko-križevačke županije održala se danas, u srijedu 20. studenoga u dvorani gradske vijećnice Grada Koprivnice. Mnogobrojni građani upisali su se u knjigu sjećanja koja je bila postavljena ispred ulaza u vijećnicu.

Od dragog nam Dudeka dirljivim su se riječima oprostili župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec, predsjednik općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski Mladen Levak i predsjednica udruge Sigečko srce Milica Lukačinec.

Bard hrvatskog glumišta Martin Sagner rođen je 11. kolovoza 1932. godine u Novigradu Podravskom, a većinu života proveo je u Zagrebu gdje je završio Akademiju za kazališnu umjetnost. Proslavio se brojnim ulogama, a posebice ulogom Andrije Katalenića-Dudeka u kultnoj televizijskoj seriji „Gruntovčani“ koja je 1975. godine snimana u srcu Podravine. Svojom je maestralnom glumačkom izvedbom osvojio srca gledatelja u svim krajevima Lijepe naše koji su s oduševljenjem prihvatili vjeran prikaz života Podravine.

Sagner je postao neizostavnim dijelom kulturnog identiteta podravskog kraja, duboko urezan u tradicijske tokove i sjećanja brojnih generacija, a svoju ljubav i povezanost s rodnom grudom je iskazivao čestim gostovanjima na manifestaciji Gruntovčanijada koju je u čast legendarne serije osmislila Udruga Sigečko srce. Počasno članstvo u udruzi i pripadnost Podravini s ponosom je isticao gdje god je boravio, a podrškom amaterskoj glumačkoj družini koja je oživjela popularne likove iz serije, pokazao je koliko cijeni trud i nastojanje da legenda o Gruntovcu živi  i dalje.

Za brojne kazališne, televizijske i filmske uloge dobio je niz odličja, nagrada i priznanja, a 2015. godine primio je i Nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice