Održana promocija nove knjige profesora Sveučilišta Sjever Gordane Tkalec i Željka Krušelja


Objavljeno: 18.09.2019 — Pregledano: 136 puta

U ispunjenoj Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, jučer (utorak, 17. rujna) je održana promocija knjige „Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba“ profesora Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Gordane Tkalec i doc. dr. sc. Željka Krušelja. Moderator promocije bila je poznata novinarka Sandra Križanec dok su o samoj knjizi i o novinarstvu općenito govorili glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i nekadašnji ravnatelj HRT-a Mirko Galić. U ime Grada Koprivnice promociji knjige prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Cijeli događaj odisao je Koprivnicom i koprivničkim krajem. Vrijedni učenici Obrtničke škole i njihovi mentori pobrinuli su se za degustaciju domaćih izvornih podravskih jela i vina koja je oduševila novinarsku i uredničku kremu. Umjesto uobičajene kupnje, uzvanici su donirali sredstva prema vlastitim mogućnostima za knjigu koja su preusmjerena Humanitarnoj udruzi „Šegrtsko srce“ koja brine o svojim učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Monografija na temelju domaćih i inozemnih iskustava odgovara na pitanje kakav bi trebao biti stručni, obrazovni i intelektualni doseg današnjeg urednika, i to ne samo u medijima, već i u cjelokupnom izdavaštvu. U realizaciji knjige autorima su informacijama iz svojih redakcija i izdavačkih kuća pomagali brojni urednici i medijski stručnjaci čime ona dobiva dodatnu praktičnu i činjeničnu utemeljenost. Jedno je poglavlje rezultat istraživanja stanja u medijima koje su kroz projektnu nastavu proveli studenti Diplomskog studija Novinarstvo Sveučilišta Sjever koji su većinom već zaposleni u različitim medijskim kućama. Nekoliko nastavnika sudjelovalo je u grafičkom i tehničkom oblikovanju knjige, a u opremi su velikim dijelom korištene fotografije nastavnika i studenata Sveučilišta nastale kroz terensku nastavu, radionice i studentske tribine.