HR EN

Grad Koprivnica

Održana početna konferencija projekta ODJEK VI – Odrastanje u jednakosti

U prostorima gradske vijećnice danas je održana Početna konferencija projekta ODJEK VI – Odrastanje u jednakosti, kojem su uz Grad Koprivnicu partneri sve koprivničke osnovne škole. Projekt ODJEK VI osiguran je prijavom na Otvoreni (trajni) poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama – faza VI.“  te će biti sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Provedba projekta traje od 22. kolovoza 2023. do 22. kolovoza 2024. godine. Ukupni troškovi projekta iznose 327.170,40 eura , od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 250.000,00 eura, što znači da ostatak od 77.170,40 eura pokriva Grad Koprivnica.

Ovim projektom se želi odgovoriti na problem nejednakih mogućnosti s kojima se suočavaju učenici s teškoćama u razvoju te im je potrebna podrška u vidu pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika čime se u školskoj godini 2023./2024. pridonosi izjednačavanju učenika te njihovom boljem obrazovnom uspjehu, uspješnijoj socijalizaciji i emocionalnom funkcioniranju, a samim time i boljoj prihvaćenosti u društvu.

Uvod u konferenciju zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž iskoristila je da putem medija apelira na osoblje koje planira proračune Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pozvala ih je da izađu u susret ljudima koji godinama rade u sustavu obrazovanja u cijeloj Hrvatskoj s djecom s teškoćama te im na taj način osiguraju radni odnos tijekom cijele godine i to na neodređeno vrijeme.

„Bili smo među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su podigli doista skromne satnice pomoćnika u nastavi, osigurali im prava koja imaju po kolektivnom ugovoru zajedno sa ostalim djelatnicima škola“, rekla je između ostalog zamjenica Ostriž te se zahvalila svim stručnim suradnicima u koprivničkim osnovnim školama na predanom radu.

U projektu sudjeluje 52 učenika, 41 pomoćnik u nastavi i dvoje stručno-komunikacijskih posrednika.

„ODJEKOM VI želi se na najbolji mogući način pomoći učenicima koji imaju određenih teškoća, da u školama tijekom nastavnih procesa prate svoje vršnjake uz podršku pomoćnika u nastavi i stručno-komunikacijskih posrednika te da njihovo emocionalno funkcioniranje bude na razini koja je zadovoljavajuća i za njih i za ostalu djecu u razredu“, kazala je voditeljica projekta Narcisa Jembrek.

Na kraju treba nadodati da je osim osiguranih 77.170,40 eura od strane Grada Koprivnice koji se treba u sklopu projekta opravdati, Grad osigurao i dodatna sredstva kojim će se pokriti i neki drugi troškovi, koji nisu prihvatljivi prema projektu, a zapravo su nužni da se projekt realizira i da pomoćnici u nastavi svoje poslove odrađuju nesmetano.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice