HR EN

Grad Koprivnica

Održana početna konferencija projekta CCSI4CCSI

U petak, 26 travnja 2024. preko internetske aplikacije ZOOm održana je početna konferencija projekta CCSI4CCSI. Glavni partner projekta je Regija centralna Makedonija. Projektni partneri su Grad Koprivnica, Enter, Centar za poslovni i kulturni razvoj iz Soluna (Grčka), Agencija za regionalni razvoj Malopoljske (Krakow, Poljska), Business Kolding (Koldig, Danska), Design Region Kortrijk (Kortrijk, Belgija), Grad Kortjik (Belgija) sa pridruženim partnerima Regija Malopolska i Općina Kolding

Projekt je financiran putem Interreg Europe programa.

Kulturni i kreativni sektori i industrije (CCSI) imaju poseban položaj u cijeloj Europi, budući da su u isto vrijeme ključni pokretači održivog rasta i otvaranja radnih mjesta, važni čimbenici kreativnosti i inovacija u drugim sektorima, kao i značajni doprinositelji društvenoj i kulturnoj održivosti. Većina tvrtki u ovom sektoru čine mala poduzeća stoga teški učinci gospodarske i pandemijske krize te nedostatak poduzetničkog načina razmišljanja čine CCSI ranjivim na okruženje koje se brzo mijenja i na gospodarskom tržištu gdje njihova vrijednost nije dovoljno visoka.

Projekt “Kulturni i kreativni sektori i industrije za suradnju, konkurentnost, održivost i inovacije – CCSI4CCSI” okuplja 8 partnera iz 5 različitih europskih regija, kako bi se olakšao trostruki prijelaz (zeleni, digitalni, društveni) za i s kulturnim i kreativnim sektorima industrije (CCSI) na regionalnoj i međuregionalnoj razini. Projekt CCSI4CCSI ima za cilj: a) podržati CCSI aktere u razvoju, transformaciji i inovacijama; b) promicati sinergije unutar regionalnog ekosustava i obogaćivanje CCSI-ja s drugim prioritetnim sektorima pametne specijalizacije; c) potaknuti proaktivno donošenje odluka povezivanjem alata za predviđanje s politikom.

CCSI4CCSI fokusiran je na trostruku tranziciju kulturnih i kreativnih sektora i industrija; stoga je usklađen sa strateškim prioritetima Europske komisije (European Green Deal, Europa prikladna za digitalno doba, gospodarstvo koje radi za ljude), kojima se očekuje da će CCSI značajno pridonijeti.

Projekt također pridonosi Novoj europskoj agendi za kulturu, posebice njenoj socijalnoj i gospodarskoj dimenziji, kao i međusektorskoj akciji Digital4Culture.

Projekt CCSI4CCSI cilja na kulturne i kreativne sektore i industrije u cjelini bez fokusiranja po definiciji na specifične CCSI segmente (ALICE – animacija, CLAY – keramika, CRAFTS CODE – rukotvorine). Također istražuje sinergije CCSI-ja s bilo kojim drugim sektorom bez ograničenja na određene (RegionArts – ICT, Cult-CreaTE-Tourism).

CCSI4CCSI partneri zajednički će razviti buduće scenarije korištenjem tehnike/alata predviđanja za prepoznavanje mogućih budućih potreba i izazova u kreativnim i kulturnim sektorima i industrijama. Nadalje, istražit će nove potencijalne poslovne modele i provoditi vježbe simulacije na njima, kako bi CCSI tvrtke/i klasteri postali otporni na buduće krize.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.558.854,00 eura od čega se na Grad Koprivnicu odnosi 126.810,00 eura, a na Enter 163.462.00 eura.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice