Održana konferencija za medije na temu Piškornice


Objavljeno: 22.11.2017 — Pregledano: 800 puta

Danas, 22. studenoga održana je konferencija za medije na temu Piškornice. Ispred Grada Koprivnice predstavnicima medija obratili su se Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice i Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice. Konferenciji su prisustvovale i Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika te Maja Hleb, predsjednica Uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Koprivnica.

Na početku konferencije istaknuto je kako je Piškornica tema koja je gradu Koprivnici izuzetno važna jer je riječ o projektu koji u budućem razdoblju primarno može utjecati na zdravlje ljudi te gospodarsku aktivnost kraja s obzirom da je cijelo postrojenje i projekt baziran vrlo blizu Podravke, Belupa i Carlsberga.

Problem je što se cjelokupni projekt, kako izgleda, nije vodio transparentno i nije se vodio racionalnim tokovima, također informacije o projektu nisu bile dostupne javnosti – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

U svom obraćanju osvrnuo se na odluke tematske sjednice Gradskog vijeća i istaknuo kako od danas kreće s dogovaranjem sastanaka s predstavnicima osnivača RCGO Piškornica i novom Upravom.

Kao Grad na ovu kadrovsku promjenu gledamo pozitivno jer vjerujemo da će se kroz nju najbolje zaštiti interesi Podravine i Prigorja, a samim time i Koprivnice. Vjerujem da će i zainteresirana javnost dobiti jasne odgovore na sva pitanja – kakvo je tamo sada stanje, koliko otpada je stiglo i odakle, kakvi su ugovori preuzeti, otkuda bi otpad još trebao dolaziti i najvažnije podaci o ekološkom utjecaju odlagališta na okoliš – istaknuo je gradonačelnik.

Kao najvažnija komponenta budućeg gospodarenja otpadom istaknuto je odvojeno prikupljanje otpada od kućanstava.

Vjerujem da je moguće pratiti trendove najmodernije tehnologije, ali i svih važnih ekoloških varijabli koje kreću od starta, a to je sortiranje od kućnog praga. U suradnji s građanima treba napraviti model gdje će se otpad sortirati na kućnom pragu, a ono što ostane da se zbrinjava u modernom i adekvatnom centru, bez spalionice – rekao je gradonačelnik.

Važnost dijaloga istaknuta je kao ključna u rješavanju budućeg centra za odlaganje otpada. Gradonačelnik je istaknuo kako je Podravina oduvijek stvarala jake gospodarske sustave pa tako može stvoriti dobar ekološki osviješten sustav gospodarenja otpadom u skladu s kružnom ekonomijom.

Uloga Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac u cjelokupnom projektu ključna je, iz Grada su napomenuli kako Komunalac ima znanja, tehnologije, iskustva u provođenju projekata i ono najvažnije fiskalni kapacitet.

Gradsko komunalno poduzeće Komunalac u proteklih 15 godina značajna sredstava uložilo je u razvoj prikupljanja i gospodarenja otpadom. Zahvaljujući tome u proteklih deset godina količina otpada s 23 tisuće tona smanjena je na 7,5 tisuća tona. Ove brojke zabilježene su zahvaljujući odvojenom prikupljanju otpada.

Najavljeno je da u idućih 30 dana u raspravu kreće Plan gospodarenja otpadom i istaknuto je kako su projekti za izradu sortirnice i reciklažnog dvorišta u završnoj fazi. Također, u proračunu za 2018. godinu osigurana su sredstva za spomenute projekte.

U Koprivnici se pojavila tema oko koje su se složile sve političke opcije, svi vijećnici gradskog vijeća su bili potpisnici inicijative sjednice Gradskih vijeća na temu Piškornice i zaključci spomenute sjednice izglasani su jednoglasno. Ovo je dokaz kako se radi o temi iznad svih politika. Taj događaj je politički jako snažan i šalje dvije poruke. Prva je osnivačima – a to je da više nismo spremni živjeti u prostoru koji se naslanja na Piškornicu, a da nemamo odgovore na postavljena pitanja. Druga poruka je poslana gradonačelniku – a to je da ima apsolutnu podršku kompletnog Gradskog vijeća – rekao je Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća.

Istaknuo je također kako je to i poruka članovima Županijske skupštine, odnosno kako je važno da se i oni oko projekta slože i to u interesu čitave županije i šire.

Došlo je vrijeme da izađemo iz okvira političkih prepucavanja i borbi, ovo je borba za interes građana Koprivnice, odnosno cijele Podravine i Prigorja, a kad se za građane boriš treba zaboraviti na sve boje i treba zajednički donijeti najbolja rješenja – zaključio je gradonačelnik.