Održana izvanredna konferencija za medije na temu Piškornice


Objavljeno: 06.10.2017 — Pregledano: 952 puta

Danas, 6. listopada u Gradskoj upravi održana je izvanredna konferencija za medije na temu Piškornice. Predstavnicima medija obratio se gradonačelnik Mišel Jakšić izrazivši nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom vezano uz daljnji razvoj projekta RCGO Piškornica. Naime, povod za konferenciju je pojava medijski napisa da se priprema izgradnja spalionice.

– S aspekta grada Koprivnice i Gradske uprave prije dvije godine završili smo sudske procese s Piškornicom, pristali smo biti partneri na projektu. Ono što smo tada rekli je da prije svega očekujemo da ćemo imati moderno odlagalište, modernu obradu i gospodarenje otpadom po najvišim ekološkim standardima koji danas postoje i to je nešto ispod čega ne možemo ići i na sve ispod toga ne možemo pristati. Žalosti me što se u te dvije godine nismo pomaknuli s „mrtve točke“ osim što smo analizirali koje to količine otpada i s kojih krajeva Lijepe naše dolazi na Piškornicu. Pod takvim uvjetima ne možemo više pristati davati podršku takvom projektu. Sigurno je da ćemo kao Gradska uprava iskoristiti sva legitimna i zakonska sredstva da tražimo revidiranje projekta i budućnost projekta, a samim time i kraja – na samom početku rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Istaknuto je da Grad Koprivnica nije spreman pristati na takav projekt i na takvo rješavanje obrade otpada na Piškornici.

– Građani Koprivnice i Podravine koji su se godinama odricali za razvoj ovog kraja nisu zaslužili da imaju prvu spalionicu u Republici Hrvatskoj – napomenuo je Jakšić.

Također je napomenuo da je Zagreb veći grad od Koprivnice i da tamo projekt spalionice nije prošao.

– Ima puno lijepih gradova u ovoj zemlji kojima puno više nego Koprivnici treba gospodarski poticaj pa ne vidim zašto se ne bi razmislilo o spalionicama u Vinkovcima, Križevcima, zašto se ne vratimo opet na Zagreb, ili zašto ne bi bila u Đurđevcu. Pitam se ako je to toliko dobar projekt zašto ga do sada nitko nije htio nego ćemo ga „ispod stola“ nagurat Koprivničancima – rekao je Jakšić.

Gradonačelnik je najavio da će danas uputiti pismo svim predstavnicima u vlasničkoj strukturi Piškornice, gdje će tražiti krajnji i jasan odgovor što je s tim projektom.

– Ako župani smatraju da je to super projekt predlažem da se dogovorimo da se gospodarska vrijednost ne stvara samo u Koprivnici već da se podjeli pa da takav projekt imamo u  Čakovcu Varaždinu i Krapini, da i drugi gradovi imaju tako snažan i velik gospodarski efekt – predložio je Jakšić.

Na konferenciji je također istaknuto kako brine što se projekt planira realizirati u neposrednoj blizini Podravke, odnosno industrije koja se bavi proizvodnjom dječje hrane i lijekova.

– Nitko normalan ne može graditi spalionicu kraj tvornice lijekova, dječje hrane, zapravo kraj jedine multinacionalke u Republici Hrvatskoj koja nema svoje sjedište u Zagrebu – naglasio je Jakšić.

Istaknuto je kako Piškornica nije privatna tvrtka te bi sve svoje podatke trebala transparentno prikazivati javnosti, odnosno sve informacije bi trebale biti lako dostupne javnosti.

–  Želimo znati koliko tona smeća će dolaziti, odakle će to smeće dolaziti, ali želimo znati i kako će taj centar izgledati. Ako raspravljamo o tome da će u projekt biti uloženo 50 ili 60 milijuna eura iz Europske unije pa valjda negdje mora postojati i neka projekcija što će tamo biti i kako će funkcionirati – rekao je gradonačelnik.

Na konferencije je istaknuto kako će upravo na ovu temu uputiti zahtjev i saborskim zastupnicima iz Podravine i Prigorja –  Hrgu, Lackoviću i Felaku.

Ovo je prilika našim saborskim zastupnicima da dignu glas za interese Podravine i Prigorja. Uvjeren sam da će kod kolega prevladati politički moral koji će na prvo mjesto staviti zdravlje mještana Podravine i Prigorja – zaključio je Jakšić.