Održan završni koncert Zimske škole folklora


Objavljeno: 13.01.2018 — Pregledano: 190 puta

U petak 12. siječnja u dvorani Domoljub održan je završni koncert Zimske škole folklora. Glavni organizator škole je Hrvatska matica iseljenika, a ove godine škola se u Koprivnici održavala od 3. do 12. siječnja. Polazilo ju je 120 plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz zemlje i inozemstva. U prepunoj dvorani Domoljub, u kojoj se tražilo mjesto više, predstavili su sve ono što su naučili ovogodišnjim programom.

Ispred Grada Koprivnice na završnom koncertu prisutni su bili Mišel Jakšić, gradonačelnik; Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća i Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika. Ispred organizatora, Hrvatske matice iseljenika svojim dolaskom podršku polaznicima dali su Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Prisutan je također bio i Ratimir Ljubić, zamjenik župana.

Ovogodišnja zimska sesija Škole hrvatskog folklora, pa tako i završni koncert obuhvatili su program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskoga gorskog područja (tzv. alpsko plesno područje – prema terminologiji I. Ivančana) koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Cijeli program održan je pod vodstvom profesora Andrije Ivančana, programskog voditelja škole i umjetničkog ravnatelja proslavljenog zagrebačkoga Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.