Održan završni koncert Zimske Škole folklora


Objavljeno: 13.01.2019 — Pregledano: 177 puta

U subotu 12. siječnja u dvorani Doma mladih održan je završni koncert Zimske škole folklora. Glavni organizator škole je Hrvatska matica iseljenika, a ove godine škola se u Koprivnici održavala od 3. do 12. siječnja. Polazilo ju je devedesetak plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala  iz Hrvatske i svijeta, i to iz Njemačke, Austrije, Crne Gore, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

U prepunoj dvorani Doma mladih Koprivnica, u kojoj se tražilo mjesto više, predstavili su sve ono što su naučili ovogodišnjim programom.

Ispred Grada Koprivnice na završnom koncertu prisutni su bili Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika i Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća. Ispred organizatora, Hrvatske matice iseljenika svima prisutnima pozdravnim govorom obratio se Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Prisutan je također bio i Ratimir Ljubić, zamjenik župana.

Ovogodišnja zimska sesija Škole hrvatskog folklora, pa tako i završni koncert obuhvatili su program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskog jadranskog područja i plesove i glazbu južne Hercegovine te plesove Hrvata Boke kotorske.

Cijeli program održan je pod vodstvom profesora Andrije Ivančana, programskog voditelja škole i umjetničkog ravnatelja proslavljenog zagrebačkoga Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

Program zimske škole hrvatskog folklora organizirala je Hrvatska matica iseljenika, a partneri su joj bili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.