Odobrena sredstva za energetsku obnovu OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“


Objavljeno: 28.12.2018 — Pregledano: 123 puta

Gradu Koprivnici će se dodijeliti bespovratna sredstva za Projektni prijedlog „Energetska obnova Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski na adresi Školska 5, Koprivnica“.

Od ukupne vrijednosti projekta koji iznosi 5.970.690,52 kuna predloženi iznos bespovratnih sredstva je 3.520.923,87 kuna. Preostali iznos od ukupne vrijednosti projekta će osigurati Grad Koprivnica.
„Nakon velike obnove osnovne škole „Braća Radić“ s istom takvom obnovom idemo i u školu Antun Nemčić Gostovinski. Time smo definitivno premašili sve naše ovogodišnje planove o povlačenju EU sredstva. Drago mi je da možemo reći da nam je ovo rekordna godina i da smo grad s rekordnim povučenim sredstvima u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2018. godini.“ – izjavio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Projekt Energetska obnova zgrade Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Stopa sufinanciranja za radove energetske obnove i uslugu stručnog nadzora iznosi 60 %, a 85% za izradu glavnog projekta, energetski pregled, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost.

Radovi energetske obnove uključuju povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije novom drvenom stolarijom, ugradnju sustava ventilacije s rekuperacijom te ugradnju nove energetski učinkovitije rasvjete u podrumskom dijelu zgrade. Ujedno će se razdvojiti zgrada škole i zgrada školske dvorane na dva odvojena ETC-sustava, uvest će se sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode s prijenosom podatak u ISGE te će se uvesti sustav automatizacije i upravljanja zgradom.

Postojeća zgrada škole izgrađena je 1908. godine, trenutno je D energetskog razreda, a nakon energetske obnove planirani energetski razred je C. Provedenim projektom stvorit će se bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost djece, povećat će se kvaliteta, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava. Sadašnju količinu energije za grijanje/hlađenje s 391.763,03kW/h smanjit ćemo na 181.507,91 kW/h. Očekivane uštede su 53,67 % na energiji za hlađenje/grijanje.

Grad Koprivnica zaprimio je obavijest o rezultatima FAZE 2. postupka dodjele bespovratnih sredstva, slijedi procedura donošenja Odluke o financiranju od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i sklapanje Ugovora, a nakon toga Grad Koprivnica će provesti postupak javne nabave za izvođača radova. Razdoblje provedbe projekta su 2019. i 2020. godina.