Obilježena 15. godišnjica rada Odjela hitne medicine OB “dr. Tomislav Bardek”


Objavljeno: 09.03.2018 — Pregledano: 10 puta

U koprivničkoj Općoj bolnici “dr. Tomislav Bardek” danas, 9. ožujka 2018. održan je 2. Simpozij hitne medicine pod nazivom “Odjel hitne medicine- pogled u budućnost” u povodu obilježavanja 15. godišnjice rada prvog objedinjenog Odjela hitne medicine.

Odjel hitne medicine kao Jedinica samostalne djelatnosti hitne medicine u Koprivnici implementirana je 2003. godine, u okviru Pilot projekta reforme zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ciljevi projekta bili su približiti uslugu hitnom pacijentu na jednom mjestu, smanjiti broj nepotrebnih hospitalizacija i smanjiti troškove liječenja.

„Odjel hitne medicine je centralno mjesto u bolnici za prijem, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnog bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu, a nastao je  integracijom svih hitnih bolničkih službi na jedno mjesto. U formiranju odjela edukacija medicinskog osoblja bila je od presudne važnosti. Zbog toga je 2003. godine 5 liječnika i 5 medicinskih sestara otišlo u Australiju na edukaciju u trajanju od 4 mjeseca. U Australiji se započelo s deset novih projekata koji su implementirani u naš odjel kakav danas poznajemo“- istaknula je današnja voditeljica Odjela dr. Dijana Osman prilikom otvorenja Simpozija. Dodala je kako se po povratku iz Australije nastavilo se s edukacijama medicinskog osoblja te danas Odjel Hitne medicine danas ima dva specijalista hitne medicine, a uskoro se očekuje i treći.  Na odjelu radi još i jedan specijalist infektologije, tri specijalizantice i 18 medicinskih sestara i tehničara.

„Petnaest godina prošlo je od putovanja koje još traje a stavilo je koprivničku Opću bolnicu „dr, Tomislav Bardek“ na časno mjesto ustanova koje su napravile veliki korak u razvoju hrvatske medicine. Prvi u Republici Hrvatskoj objedinjeni hitni prijem otvorio je stazu na koju će neki tek danas zakoračiti“- istaknuo je između ostalog ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Ispred Grada Koprivnice svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. Uz brojne goste svečanom obilježavanju 15. godišnjice rada Odjela hitne medicine prisustvovali su i ravnatelj Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, dr. Mato Devčić, ravnateljica Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu primarijus Maja Grba Bujević, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te državni tajnik Ministarstva zdravstva primarijus Željko Plazonić.