HR EN

Grad Koprivnica

Obilježen Svjetski dan fotografije camerom obscurom 2022.

U osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ održana je radionica snimanja camerom obscurom za učenike i učitelje.

Osobito raduje kontinuitet ove umjetničke radionice jer je ovo je deseta godina zaredom da se škola uključuje u obilježavanje Svjetskog dana fotografije camerom obscurom (The Worldwide Pinhole Photography Day), koji se obilježava od 2001.

Tijekom perioda globalne blokade socijalnih aktivnosti, u školi su tekli radovi energetske obnove, radionica nije održana tako da jedinu fotografiju camerom obscurom 2020. snimila ravnateljica škole i ona predstavlja  povijesni svjetlopis škole u remontu, u lockdownu i održava kontinuitet sudjelovanja.

Ovogodišnju radionicu je vodio arhitekt i fotograf Ivica Kiš, dugogodišnji prijatelj škole i veliki zaljubljenik u fotografiranje i procese stvaranja slikopisa.

Nakon živopisnog predavanja učenici su započeli s radom, snimali su prizore po osobnom izboru i ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije.

Na radionici je sudjelovalo 17 učenika i devet učiteljica. U organizaciji radionice sudjelovala je učiteljica likovne kulture Lada Gudić i ravnateljica, a izložbe su postavili sami sudionici uz pomoć  tehničkog osoblja.

Snimljeno je više od 50 fotografija. Polaznici radionice pokazali iznimno zanimanje pa su snimili i više od jedne. Uz teoretski osnovu i praktičan rad razvijanja fotografija, učenici su naučili da se sjajne fotografije ii svjetlopise mogu snimiti i običnom kartonskom kutijom. Izložba nastalih radova originalno je postavljena je na „štriku s kvačicama“ u auli škole. Također će se po jedna fotografija svakog autora poslati portalu „The Worldwide Pinhole Photography Day 2022“.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice