HR EN

Grad Koprivnica

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije obilježila je u četvrtak, 15. listopada, u Domu mladih, Međunarodni dan bijelog štapa, s ciljem senzibilizacije javnosti o problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe. Prisutnima se u ime Grada Koprivnice obratila Melita Samoborec,  zamjenica gradonačelnika.

„Nama, koji imamo normalan vid, nezamislivi su problemi s kojima se svakodnevno susrećete. Zbog toga mi je izuzetno drago što na našem području djeluje Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Kroz nju možete razmjenjivati aktualne teme, rješavati probleme i donositi odluke koje utječu na vaš svakodnevni život. Druženje. Po meni je ono najvažnija stavka smisla postojanja ovakve udruge. Druženjem kroz različite radionice postajete dijelom zajednice te doprinosite njezinom rastu i razvijanju“, rekla je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika. Uz bavljenje planinarstvom i angažmanom kroz čitalački klub, zamjenica gradonačelnika ih je posebno pohvalila i čestitala na njihovim sportskim uspjesima, prvenstveno misleći na kuglače.

Isto tako, zamjenica gradonačelnika bila je impresionirana prikazanom prezentacijom potrebnih stvari slijepih i slabovidnih osoba za njihovo svakodnevno funkcioniranje, od bijelog štapa, mobitela, kalkulatora, ručnog sata, tlakomjera, kuhinjske vage. Iznenadila ju je činjenica o njihovim visokim prodajnim cijenama koje si velika većina korisnika ne može priuštiti sa svojim mjesečnim primanjima.

Prigodnim riječima obratili su se i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije te Ivica Ferenčić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Koprivničko-križevačke županije.

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa obilježavaju se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

Do izazova i prilagodbi u svakodnevnom životu slijepih osoba i osoba s oštećenjem vida, kao i njihovih obitelji, došlo je uslijed velikih promjena uzrokovanih pandemijom COVID-19. Imaju više teškoća u pridržavanju mjera opreza i fizičkog distanciranja, otežani su komunikacija i kretanje te im je potrebna značajnija podrška okoline. 

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice