HR EN

Grad Koprivnica

NOVA KNJIGA – Ivo Čičin-Mašansker: Slobodan prostor ili kako smo živjeli promjene

Nakon dvije knjige fotografija (Fotografije 2008. i Vratar u zaleđu, golman u ofsajdu 2016. godine), umirovljeni koprivnički novinar Ivo Čičin-Mašansker u četvrtak 12. studenoga 2020. godine izdao je knjigu kolumni Slobodan prostor ili kako smo živjeli promjene. Kolumna sa zadnje stranice Glasa Podravine izlazila je u vremenu od 13. listopada 1989. godine do 14. prosinca 1990. Urednik je tada bio Ivan Peterlin Špic, izrazito liberalnih pogleda na svijet oko nas. Bio je poticajna osoba.

Pogovor knjizi napisao je kolega novinar Željko Krušelj. Briljantan tekst u kojem je Krušelj nadmašio sebe samog. Tekst s emocijama iz kojeg se iščitava i dio njegove novinarske povijesti.

Autor se odlučio i na foto dodatak sa slikama Koprivnice od početka šezdesetih te sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Slike su vlastiti fotoreporterski rad. Kolumne Slobodnog prostora nastale su u predvečerje priznavanja Republike Hrvatske i na malom prostoru Koprivnice i okolice stvaraju mozaik dilema o tome gdje je početak novog, a kraj starog. Lutanje i (ne)razumijevanje situacije nisu znak slabosti, već prilagodba.

Tekst o fotografijama napisala je povjesničarka umjetnosti i profesorica mađarskog jezika Tanja Špoljar. Dala je izvrsnu poveznicu teksta i fotografija, iako nastalih u različitim vremenima i s odmakom od 50-ak godina.

– Hvala užoj i široj obitelji, supruga i sinovi djelovali su kritički i istodobno aktivno i poticajno. Bez njih ne bi ni bilo ove knjige – rekao je Ivo Čičin-Mašansker, koji je i sam nakladnik knjige.

Sunakladnik izdanja na 152 stranice je Bogadigrafika d.o.o. Koprivnica, koja je tiskala knjigu. Projekt su potpomogli Grad Koprivnica, Podravka d.d. i Belupo d.d. Dizajn i prijelom knjige rad je grafičkog obrta Vektor iz Koprivnice. Promocije knjige zbog epidemiološke krize neće biti do daljnjega.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice