HR EN

Grad Koprivnica

Najavljen Srednjovjekovni božićni sajam, prvi u Hrvatskoj

Ispred Muzeja grada Koprivnice, na najstarijem koprivničkom trgu, trgu Leandera Brozovića, predstavljen je Srednjovjekovni božićni sajam, prvi takav u Hrvatskoj. Riječ je o manifestaciji starih zanata i bogate gastronomske ponude koja će održati od 2. do 5. i od 10. do 12. prosinca ove godine.

Uime Grada Koprivnice svoje zadovoljstvo, što ćemo se tijekom božićno-novogodišnjih blagdana vratiti nekoliko stoljeća unatrag, iskazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

„Veseli nas da smo bez obzira na sve nedaće uprizorili prvi Srednjovjekovni božićni advent prema ideji Turističke zajednice grada Koprivnice i na veliko veselje naših građana. Impresivan je broj starih zanata i sadržaja koje su pripremili i čini mi se da bi to mogao biti početak jedne odlične nove tradicije u Koprivnici“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Da smo u Koprivnici inovativni po pitanju organiziranja ovakvih manifestacija, potvrdio je i sam direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan.

„Ovakav sajam još nitko u Hrvatskoj nije radio pa smo u tome, kao i u nekim drugim stvarima, pioniri, ali ja ne sumnjam u svoj tim i udrugu Anno Domini. Vratio bih se u daleku povijest. Upravo je na ovom prostoru vjerojatno nastala Koprivnica jer je ovo najpoznatiji najstariji koprivnički trg. Nadam se zato da će ovaj sajam biti i edukativnog karaktera te da će mnogi Koprivničanci bolje upoznati svoju povijest jer povijest i tradiciju ne smijemo zanemariti“, rekao je Labazan te nadodao da će se na sajmu moći pronaći isključivo domaći proizvodi.  Zaključio je da će ovaj sajam biti nešto originalno i posebno uz poruku „kupujmo koprivničko, kupujmo podravsko“.

Predsjednik Udruge Anno Domini Dragutin Jeđud otkrio je neke posebnosti sajma.

„Ovo je prvi ovakav sajam u Hrvatskoj kao što je 2004. godine Turistička zajednica imala prvo klizalište na otvorenom na glavnom trgu. Posjetitelji će ove godine moći vidjeti mnoštvo starih zanata. Tu će biti kovač, lončar, svjećar, košaraš, stolar, krojačice, krznar, remenar, pekar, notar, žganjer, licitar, medar, brusač noževa, sitar, sapunarnica, mesar, sirar i povrtlar. To je devetnaest starih zanata i obrta, a održat ćemo i desetak radionica; lutkarsku, lončarsku, košaraštvo, izradu cekera od rogoza, srednjovjekovno slikarstvo, kaligrafija, izrada sapuna, pekarstvo, stolarstvo, izrada dvoraca i streličarenje“, rekao je Jeđud.

Uz glavni sajam koji će se odvijati na trgu Leandera Brozovića, raznovrsne radionice za najmlađe posjetitelje održavat će se u prizemlju Muzeja grada Koprivnice.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice