HR EN

Grad Koprivnica

Na Zrinskom trgu otvorena izložba “Pisanica od srca”

U organizaciji Koprivničko-križevačke županija, Grada Koprivnice i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije danas je tradicionalno, povodom Uskrsa, na Zrinskom trgu otvorena izložba „Pisanica od srca“. Radi se o jedinstvenoj izložbi velikih uskrsnih pisanica na otvorenom koje su oslikane vještim rukama podravskih slikara naivaca.

„Otvorenje je malo drugačije, uzevši u obzir pandemiju i uvjete koje moramo poštovati. Pet različitih udruga slikara sudjelovalo je tijekom ovih godina u oslikavanju pisanica. Kroz godine, diljem svijeta postavljeno je stotinjak pisanica, u svim većim metropolama, čak u New Yorku, Rimu i Parizu. Ove pisanice prvi će put, u ovome postavu, biti postavljene do 5. travnja, Uskrsnog ponedjeljka. Držimo se epidemioloških mjera pa, nažalost, nijedna pisanica neće biti postavljena van Hrvatske“, rekla je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Jedan od mnogobrojnih slikara koji godinama sudjeluje u stvaranju je Zlatko Štrfiček.

„Veliko je zadovoljstvo bilo raditi na ovome projektu tijekom ovih 14 godina. Vjerujem da je tijekom ovog razdoblja oslikano 40-ak pisanica te 15-ak manjih kojima smo prenijeli sve ljepote Podravine i Podravlja“, kazao je Štrfiček.

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je izrazito zadovoljan nastavkom ove lijepe tradicije.

„Nadajmo se kako će pisanice unijeti malo vedrine u ovo razdoblje. Hvala naivnim umjetnicima koji rade na pisanicama, puno nam znače njihov rad i trud. Puno su napravili na popularizaciji naivne umjetnosti i najboljeg i najljepšeg što Podravina nosi u sebi. Nadam se kako ćemo i dalje baštiniti našu tradiciju. Podravina i Prigorje imaju brojne ljepote u sebi, a najbolje su narisane rukama naših naivaca“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Župan Darko Koren naglasio je vrijednost ove izložbe za naš kraj.
„Poznato je da smo prošlu godinu, nažalost, s ovom izložbom preskočili. Sada smo bili ustrajni. Nećemo darovati pisanice niti ih nositi diljem Europe. Prošle smo godine, povodom 25. godišnjice kanonizacije sv. Marka Križevčanina, županijskog zaštitnika, pisanicu željeli postavili u Košicama, gdje je on proglašen svecem. Nismo uspjeli prošle, ali ni ove godine, nadam se da iduće hoćemo. Izložba je, nadam se, moment koji će ukazati na novo svjetlo i život kakav smo navikli prije pandemije“, zaključio je župan Koren.

Izložba koja je postavljena na Zrinskom trgu u Koprivnici može se razgledati do ponedjeljka 5. travnja ove godine.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice