HR EN

Grad Koprivnica

Na Zrinskom trgu obilježen Svjetski dan oživljavanja

U subotu, 16. listopada u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, na koprivničkom Zrinskom trgu obilježen je Svjetski dan oživljavanja. Podršku obilježavanju ovog značajnog Dana, svojim su dolaskom uime Grada Koprivnice dali gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Dario Jembrek te uime Županije Darko Koren i dožupan Ratimir Ljubić zajedno sa suradnicima. U prikazima oživljavanja i ostalih popratnih radnji kod tog postupka, aktivno su sudjelovali predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke te učenici Srednje medicinske škole.

Predstavnici Zavoda pojasnili su korake procesa osnovnog održavanja života i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora, kako bi se građane educiralo o jednostavnosti tog postupka i osvijestilo ih se da mogu biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za tri do četiri puta. Također je pojašnjeno da od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje više od devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon toga mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zato je od iznimne važnosti građane podučavati osnovnim postupcima  reanimacije.

Osnovni ciljevi ove akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja sa i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora.

Na području županije postavljeno je ukupno 7 AVD (automatski vanjski defibrilator) uređaja, a nalaze se na lokacijama:

  • Bazeni Cerine – recepcija Koprivnica
  • Policijska uprava koprivničko-križevačka Koprivnica
  • Željeznički kolodvor Koprivnica
  • Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica
  • Prostor Koprivničko-križevačke županije – Županijska uprava u Koprivnici
  • JVP Đurđevac
  • Sportska dvorana OŠ “Ljudevita Modeca” Križevci

Europsko vijeće za reanimatologiju od 2013. godine obilježava Europski dan oživljavanja 16. listopada, a taj je dan 2018. godine prerastao u globalnu javnozdravstvenu akciju Svjetski dan oživljavanja.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice