Na Sveučilištu Sjever održava se konferencija posvećena Pavlu Vuk – Pavloviću


Objavljeno: 13.11.2017 — Pregledano: 565 puta

Na Sveučilištu Sjever, danas 13. studenoga, održava se prva u nizu konferencija posvećenih Pavlu Vuk – Pavloviću.

Ova znanstvena konferencija o djelu Pavla Vuk – Pavlovića održava se u organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatskog filozofskog društva, Sekcije za filozofiju medija.

Ovo je jedan skup koji će se vrlo vjerojatno razvijati iz godine u godinu. Razgovarajući o ideji Estetičkog laboratorija,   o potrebi da se danas radi nešto novo i svježe sjetili smo se Pavla Vuk – Pavlovića kao osobe koja je prije pedeset godina osnovala Estetički laboratorij u Skoplju. Ono što je nama na neki način ostavljeno kao dužnost, je to da aktualiziramo misao čovjeka koji je rođen u Koprivnici, a jednako tako otvara nam se mogućnost da mi stvaramo pretpostavke, i teorijske, i praktične da kroz godinu dvije napravimo jedan medijski estetički laboratorij. Imamo sve pretpostavke, imamo multimediju, imamo medijski dizajn, imamo novinarstvo i dovoljno dobre volje, pa prema tome mi danas sutra možemo isto tako biti oni koji će iz Europe povlačiti sredstava za projekt koji je utemeljen u misli čovjeka koji je rođen u Koprivnici i koji je radio u Skoplju s fakultetom s kojim ćemo uspostaviti suradnju i s Nišom gdje ćemo isto tako također uspostaviti takvu jednu suradnju. – rekao je u svom uvodnom obraćanju Sead Alić, izv.prof. Sveučilišta Sjever.

Za tu prigodu oblikovan je i znanstveni zbornik NA SJEVERU S PAVLOM VUK-PAVLOVIĆEM I STEINEROM, a organizatori su na taj način željeli zabilježiti ovogodišnju znanstvenu djelatnost u okvirima projekta NA SJEVERU.

Sve sudionike prije početka konferencije ispred Grada Koprivnice pozdravila je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika te im zaželjela dobrodošlicu i dodala – Najiskrenije se nadam da je ovo početak jedne dobre suradnje, početak projekta čija će se cijela širina vjerojatno vidjeti kroz par godina. Mi ovih dana obilježavamo 661. rođendan našega grada i izuzetno sam sretna što se naše Sveučilište Sjever na koje smo ponosni uključilo sa svojim programima u obilježavanja Dana Grada.

Također, tog istog dana s početkom u 19 sati u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održat će se književna večer posvećena poeziji Pavla Vuk-Pavlovića.

Pavao Vuk-Pavlović rođen je u Koprivnici a, kako bilježi Lino Veljak, “jedan je od najznačajnijih hrvatskih filozofa (posebice u prvoj polovini 20. stoljeća)”. Njegovi su se interesi kretali od spoznajne filozofije, estetike, filozofije odgoja, do etike, filozofije religije, itd. Njegova ga je rečenica odvela i do poetskih zapisa koji još uvijek nisu ‘pročitani’ na onaj način na koji se može i/ili mora čitati poezija rođena u krilu filozofijskih traganja.