HR EN

Grad Koprivnica

Na jezeru Šoderica u tijeku je Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije

Na jezeru Šoderica u blizini Koprivnice u petak, 21. listopada 2022., započela je velika Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije koju organizira Hrvatski Crveni križ uz podršku mreže Susjedi pomažu prvi te domaćinstvo Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

U vježbi, koja će trajati do nedjelje 23. listopada 2022., sudjeluje gotovo 500 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Vježbi su se tako pridružili timovi Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Španjolske, Italije, Turske, Albanije, Poljske, Bugarske i Slovenije. Provođenju vježbe nazočit će i čelnici Crvenih križeva iz spomenutih zemalja, vodstvo Međunarodne federacije Crvenoga križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa, kao i predstavnici državne i lokalne vlasti.

Terenskoj vježbi, uime Grada Koprivnice prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić. Prilikom otvorenja vježbe, u pozdravnom je govoru istakao odličnu suradnju Grada Koprivnice i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica koja se ostvaruje na mnogobrojnim projektima, a u cilju poboljšanja kvalitete života potrebitima. Isto tako, sudionicima vježbe prenio je pozdrave saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Koprivnice Mišela Jakšića te im još jednom zaželio što uspješnije provođenje vježbe, kao i ugodno druženje u našem kraju nakon odrađenog posla.

Okupljenima su se obratili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt.

Po prvi puta u Hrvatskoj vježba se odvija istodobno na dvije lokacije uz kontinuiranu audio i video komunikaciju u stvarnom vremenu uz pomoć kamera za tijelo. Dio vježbe održava se u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa u kojemu je smješten Krizni stožer koji upravlja kriznom situacijom, donosi odluke i koordinira suradnju s ostalim žurnim službama.

Istodobno se operacija provodi na terenu, na jezeru Šoderica, gdje timovi provode brojne aktivnosti kao da se poplava doista i događa – evakuacija, organizacija evakuacijskog centra, podjela humanitarne pomoći, psihosocijalna podrška, Služba traženja, prva pomoć i logistička podrška.

Vježba zapravo prikazuje pripravnost domaćih i međunarodnih timova Crvenoga križa u slučaju velike poplave i stanovništva odsječenog vodom koje treba evakuirati i spašavati. Poseban naglasak stavljen je na timove za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima koji imaju zadatak spasiti stanovnike koji su ostali zarobljeni na otoku i odsječeni od ostatka svijeta, a to će činiti uz pomoć čamaca za spašavanje i specijaliziranih plovila Rescue Runner.

Vježba prati tijek krizne situacije kao što bude i u stvarnim situacijama te donosi uvid u čitav niz postupaka koji se moraju poduzeti u vrlo kratkom vremenu kako bi se operacija odgovora na krizu mogla uspješno provesti.

Izvor: Hrvatski Crveni križ

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice