Melita Samoborec prisustvovala otvorenju modernog studentskog doma u Varaždinu


Objavljeno: 04.12.2017 — Pregledano: 607 puta

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec prisustvovala je u subotu, 2. prosinca 2017. godine svečanosti otvorenja novog studentskog doma u varaždinskom Sveučilišnom kampusu.

Novi studentski dom otvorio je premijer Vlade Andrej Plenković simboličnim činom uručenja kartice-ključa studentici Sveučilišta u Varaždinu. Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik sabora Predrag Štromar, ministrica Blaženka Divjak, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, varaždinski župan Radimir Čačić, ravnatelj Studentskog centra Varaždina Nenad Milijaša te mnogi drugi.

Novi varaždinski studentski dom, izgrađen po najvišim mogućim suvremenim standardima. Dizajn studentskog doma i cijelog studentskog kompleksa teži održivom razvoju i očuvanju okoliša. Na krovu zgrade nalaze se solarni paneli koji su zaslužni za proizvodnju energije, a za grijanje i hlađenje koriste se dizalice topline voda-voda. Također, za sanitarije i zalijevanje trave dom će koristiti kišnicu, a studenti će imati zadatak da odvajaju otpad i odlažu ga u podzemne spremnike za smeće. Sve ovo studentski kompleks je pretvorilo ju pasivnu zgradu A+ kategorije na pet katova.

Studenti su dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na otvorenom na pet poligona, prekrasan trg. Tu je podzemna garaža sa 117 mjesta, punjači za električne automobile, spremište za 340 bicikala. Tu je i suvremena sušionica i praonica rublja na kartice, prostor studentskog kluba gdje će biti sve što je njima potrebno, od medijateke na dalje. Ispred starog doma nalazi se solarni park sa solarnim drvetom i solarnim klupama.

Autori ovoga projekta, čija je ukupna vrijednost nešto više od 142 milijuna kuna, su arhitekti Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, Mladen Hofmann, Hrvoje Davidovski, Iva Marjančević, Antonija Milovac, a dizajnerski tim Gordana Gregorić Miočić, Ida Katić, Martina Petrač.