HR EN

Grad Koprivnica

Međuprostor u međuvremenu – predavanje, izložba i prezentacija idejnog projekta preuređenja Ateliera Koprivnica

U petak, 22. listopada od 18 do 20 sati u prostorima AK galerije u Kampusu, održat će se predavanje, prezentacija i izložba na temu preuređenja Ateliera Koprivnica.

Izložba predstavlja idejni projekt preuređenja zajedničkih prostora Ateliera Koprivnice i njegov proces nastanka. Projekt je nastao iz potrebe za adekvatnijim opremanjem prostora u svrhu otvaranja izložbi, okupljanja i komunikaciju između posjetitelja i umjetnika, ali isto tako i za kvalitetniji boravak umjetnika u zgradi Ateliera tijekom kreativnih procesa i umjetničkog stvaranja i djelovanja. Postojanje prostora koji je zajednički nužno je za opstanak kolektiva i stvaranje zdravih i postojanih veza unutar zajednice.

Kao pred-korak idejnom rješenju stvaranja i preuređenja zajedničkih prostora, 15. svibnja održana je jednodnevna radionica Međuprostor u međuvremenu. U radionici su sudjelovale obje grupe korisnika prostora — umjetnici, volonteri, posjetitelji i voditelji AK galerije i Ateliera Koprivnica. Jednostavnim zadacima polaznici su bili potaknuti na kreativno izražavanje i razmišljanje, u sklopu čega su mogli integrirati vlastite misli i želje o budućnosti prostora, odnosno zajednice Ateliera. Osnovno polazište u stvaranju projekta preuređenja bili su materijali i radovi nastali kao ishod radionice, koji imaju i umjetničku i anketnu vrijednost. Na taj način, korisnici AK izravno postaju koautori ideje preuređenja, a njihova priča oživljava i ostaje vječno prisutna. Kroz izložbu će nas provesti autori idejnog rješenja i voditelji radionice iz svibnja Tanja Virag i Vili Rakita.

Kao svojevrsni uvod u  temu, Maja Kireta održat će predavanje „Participativno planiranje prostora“ prije otvorenja izložbe. Inovativne i suvremene metodologije u arhitekturi i prostornom planiranju primjenjuju se niz godina u Europi i svijetu. Kako ih primijeniti u lokalnim uvjetima te koristiti univerzalni jezik Europljana i drugih aktera u ovim procesima? Nakon uvoda u participativni pristup planiranju (javnih) prostora istaknut će nekoliko konkretnih alata koji podupiru suvremeni pristup planiranju te ga elaborirati kroz konkretne primjere.

O autorima idejnog rješenja i predavačima:

Tanja Virag rođena je 1997. godine u Koprivnici. Srednjoškolsko obrazovanje završila je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer Grafički dizajn. Na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu s usmjerenjem Industrijski dizajn završila je preddiplomski I diplomski studij. Dobitnica je Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad (2019.). Zadnje dvije godine bila je nominirana za Godišnju nagradu Studija dizajna u području industrijskog dizajna.

Vili Rakita rođen je u Zagrebu 1995. godine. Diplomirao je na  Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na studiju arhitekture i urbanizma. Kroz studij zanima se za participativno stvaranje i promišljanje prostora, arhitektonsku edukaciju i društveni angažman arhitekture.

Maja Kireta, ovlaštena arhitektica. Završila Arhitektonski fakultet u Zagrebu 2004.g. Nakon nešto  manje od jednog desetljeća rada u sustavu Coning, započinje samostalan rad kao projektantica te se istovremeno bavi planiranjem prostora u skladu s inovativnim suvremenim metodologijama. Uključena u programiranje i izradu projektnih zadataka velikih investicija kroz pripremu arhitektonsko – urbanističkih natječaja, značajnih javnih investicija, priprema za europska i druga financiranja.  Zagovara participativan pristup planiranju javnih prostora i investicija od javnog interesa. Vodeća stručnjakinja europskog programa Urbact za urbanu regeneraciju i strateško planiranje.

Realizaciju projekta sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Koprivničko-križevačka županija

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice