HR EN

Grad Koprivnica

rekonstrukcija sinagoge - Kulturnog centra dr. Krešimir Švarc

Kreće rekonstrukcija sinagoge – Kulturnog centra dr. Krešimir Švarc vrijedna 2,5 milijuna kuna

Danas, 6. lipnja je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt obnove sinagoge – Kulturnog centra dr. Krešimir Švarc.  Detalje vezano uz obnovu sinagoge predstavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Naša sinagoga govori o duhu koji građani Koprivnice nose u sebi, o duhu otvorenosti, tolerancije i prihvaćanja različitosti. Koprivnička sinagoga je jedina u Republici Hrvatskoj koja je preživjela strahote Drugog svjetskog rata kada govorimo uništavanju objekata, a upravo to puno govori o tome kako naši ljudi funkcioniraju – na samomu početku kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Gradonačelnik Jakšić je istaknuo kako je u proteklih deset godina u rekonstrukciju uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna. Naime, s obnovom sinagoge krenulo se 2004. godine.

Grad Koprivnica podnio je u siječnju 2022. godine prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa. Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija prihvatilo je projektni prijedlog svih predloženih aktivnosti i troškova temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Koprivnica te je s Ministarstvom sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava, a koji se realizira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Odobreno nam je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava s kojima ćemo sinagogu dodatno obnoviti te zahvaljujući investiciji pokazati kako mi naš Kulturni centar dr. Krešimir Švarc zamišljamo. Veliko hvala svima koji su doprinijeli ovom projektu i mogu reći da sam ponosan kad znam što ćemo sve napraviti, kako će prostor izgledati – objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Radovi rekonstrukcije obuhvaćaju nabavu potrebne dokumentacije i same radove koji uključuju pripremne radove i radnu skelu, ojačanje zabatnog zida, sanaciju konstrukcije krovišta, sanaciju i ojačanje stropova kata i prizemlja, izvedbu čeličnih zatega u nivou stropova kata i prizemlja, ojačanje stupova kata i prizemlja, sanaciju i ojačanje zidanih zidova.

Planirani početak radova je rujan 2022. godine, a rok za završetak svih aktivnosti je 30. travnja 2023. godine.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice