HR EN

Grad Koprivnica

Koprivnici nagrada za najbolji Smart-city

Danas, 24. studenoga u Zagrebu su proglašeni najbolji gradovi u Smart-city i Eco-city kategoriji. Riječ je projektu izbora za Najbolji grad u organizaciji portala Gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom, agencijom Ipsos te konzultantskom tvrtkom Apsolon. Grad Koprivnica proglašen za najbolji Smart-city u kategoriji srednjeg grada. Nagradu je preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jako smo ponosni što nakon prošlogodišnje Eco-city dobivamo i Smart-city nagradu i što smo uspjeli spojiti tri važne osi – spojili smo znanost, kroz Sveučilište Sjever, start-upove i poduzetništvo kroz novi Inkubator kreativnih industrija te komunalno gospodarstvo koje smo digli na izuzetno visoki nivo kroz stopu odvojenog prikupljanja otpada od preko 50 posto i 97 postotnu učinkovitost pročistača i gubicima ispod 10 posto, što je prosjek niži od europskog – kazao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Za razliku od prethodnih godina kada su se i Smart i Eco city nagrade dodjeljivale temeljem prijavljenih projekata gradova, ove godine, pobjednike u Smart-city kategoriji birali su se po posebnoj metodologiji koju je osmislila tvrtka Apsolon. Također umjesto samo jedne nagrade birali su se najbolji gradove u tri kategorije- veliki, srednji i mali grad.

Grad Koprivnica pobjedu je izborio prvenstveno zbog najvećeg udjela gradskog proračuna namijenjen potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, start-upove i inovacije u kategoriji srednjih gradova, najvećem broju programa visokog obrazovanja u području IKT u kategoriji srednjih gradova te najvećoj stopi odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji srednjih gradova. Nadalje, Koprivnica je na prvom mjestu i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda u kategoriji srednjih gradova, a jedan je od rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnog grada kao zaseban dokument. Koprivnica je i u samom vrhu po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upove, inovacije i održivi razvoj, po broju parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, u udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica te kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) u kategoriji srednjih gradova. Grad je i u vrhu po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada. Također grad je najbolji po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

Na svečanoj konferenciji na kojoj su dodijeljene nagrade sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je čestitao je pobjednicima izbora i svima koji su ušli u najuži krug.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice