HR EN

Grad Koprivnica

Koprivnica svečano obilježila 31. obljetnicu preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja

Danas 30. rujna , svečanim programom obilježena je 31. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja. Obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Župe svetog Nikole biskupa. Tradicionalno, kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prigodnim govorim okupljenima se obratio Krešimir Papac, zapovjednik Policijske stanice Koprivnica 1991. godine, a blagoslov je izrekao policijski kapelan vlč. Ozren Bizek.

„Pregovori su trajali mjesecima i u njima smo se upoznavali, nastupali argumentima, lomili smo protivničku volju. Pomalo su gubili ciljeve i bili svjesni da to nije više nikakva Jugoslavenska narodna armija. Sve je više bilo prebjega i časnika i vojnika, a mi smo tada zauzeli strateški cilj da situaciju moramo riješiti mirnim putem jer je najvažnije sačuvati ljudske živote. Nismo oslobodili samo vojarnu, već i naše neprijatelje; mlade ročnike iz Makedonije, Srbije i Slovenije i vratili ih žive i zdrave kućama. To je naš veliki uspjeh koji smo poslali kao poruku u okruženje i cijeli svijet“, zaključio je Papac.

Zadovoljstvo današnjim događajem i suradnjom s braniteljskim udrugama iskazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Moram istaknuti da imamo sjajnu suradnju sa svim našim braniteljskim i stradalničkim udrugama kao i s našim Odborom za branitelje Grada Koprivnice u kojem su ratni zapovjednici. Zaista mi je drago da su povratne informacije pozitivne i da se obilježavanje ljudima sviđa, ali i da se obilježava na dostojanstven način. Svi ti ljudi napravili su ogromnu stvar za ovaj grad, pogotovo kad vidimo kako je to prošlo u nekim drugim krajevima Hrvatske. Zahvaljujući njima nismo imali ratno stradavanje u Koprivnici na način da se zaratilo, a nakon čega je bilo puno lakše razvijati Koprivnicu. Svi su oni dali svoj doprinos i na tome im dugujemo zahvalu“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom obraćanja okupljenima na svečanoj akademiji.

Župan Darko Koren istaknuo je mudrost svih sudionika oslobađanja koprivničke Vojarne.

„Mnogi su primjeri pokazali da se oslobađanje radilo i na drugačiji način, srećom u Koprivnici se radilo na način koji je Koprivnicu lišio svih stradavanja, i ljudskih i materijalnih. Trebamo zahvaliti ljudima koji su u tom vremenu djelovali u hrvatskoj policiji i vojsci, ali i civilnoj vlasti koja je tada vodila Grad i ovo područje jer je na izuzetno mudar i optimalan način preuzela objekt vojarne“, kazao je župan Koren.

U organizaciji pripadnika ratnih postrojbi HV-a, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata organiziran je mimohod od prostora bivše Vojarne pa sve do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu. Na prostoru Florijanskog trga, pripadnici počasne satnije Počasno-zaštitne bojne izveli su atraktivnu vojno-akrobatsku vježbu za mnogobrojne građane koji su se okupili tom prilikom.

Kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata položeni su vijenci delegacija izaslanstva Predsjednika RH, Vlade RH, Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, zatim izaslanstva obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, Odbora za branitelje Grada Koprivnice, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi i Grada Koprivnice. Paljenjem svijeća u svečani program su se uključili i učenici koprivničkih osnovnih škola u pratnji svojih nastavnika i mentora.

Centralni događaj današnjeg događaja bila je svečana akademija u Domu mladih. Prigodnim govorima okupljenima su se obratili Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice, Ivica Jurenec, predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke „Ban“, zatim Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Koprivnice, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i Špiro Janović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja. Tijekom sjednice pročitana su i imena svih smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije.

U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupili su Dječji zbor Koprivnice i Marko Košutić.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice