HR EN

Grad Koprivnica

Koprivnica je zlatna dobitnica nagrade za Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti

Koprivnica je jedna od osam jedinica lokalne samouprave u Europi koje su osvojile nagradu za napore koje ulažu u promicanje uključenosti i raznolikosti u svojim zajednicama.

U ovim teškim vremenima za ukrajinski narod temeljne vrijednosti EU-a, to jest sloboda, demokracija i poštivanje ljudskih prava, važnije su no ikad.

Na svečanosti, održanoj 28. travnja u Bruxellesu, osam jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Švedske podijelilo je devet nagrada u trima kategorijama: jedinice lokalne samouprave s manje od 50 000 stanovnika, jedinice lokalne samouprave s više od 50 000 stanovnika i jedinice lokalne samouprave u kojima se potiče uključenost Roma.

Grad Koprivnica zlatni je dobitnik u kategoriji jedinica lokalne samouprave s manje od 50 000 stanovnika, a nagradu je osvojio za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom kao i nacionalnim manjinama. Strukture uključuju Vijeće osnovano za rješavanje pitanja povezanih s invaliditetom uz širi Odbor za promicanje jednakih mogućnosti i društveno uključivanje u Gradskom vijeću te Vijeće za nacionalne manjine.

Uime Grada Koprivnice nagradu je primila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

„ Hvala vam svima od srca što ste doprinijeli da Koprivnica dobije nagradu kao najbolji mali grad u Europskoj uniji. Ovo je važna nagrada za sve koji su kreirali socijalne i javne politike grada Koprivnice, sve koji rade u gradskim ustanovama i poduzećima, sve koji volontiraju u udrugama, sve dobre ljude naše Koprivnice.“

Srebrni pobjednik je Ingelheim am Rhein u Njemačkoj, a španjolski grad Antequera osvojio je brončanu nagradu.

Svečanosti su prisustvovale potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová i povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli.

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: „Vidjeli smo da se u vrijeme krize ranjive skupine suočavaju s povećanim rizicima. Danas odajemo počast ovim gradovima koji vode svojim primjerom u zaštiti dostojanstva i sloboda svih ljudi u našim zajednicama. I dok slavimo pobjednike, valja se podsjetiti na važnost takvih inicijativa koje pružaju podršku vrijednostima koje predstavljaju našu uniju na svakoj razini.”

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice