HR EN

Grad Koprivnica

Prijem predstavnika Zimske škole folklora

Koprivnica je i ove godine domaćin Zimske škole hrvatskog folklora

Koprivnica je od petka, 3. siječnja, domaćin tradicionalne desetodnevne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) održava već 26. godinu.

Tim povodom u Gradskoj upravi, Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća, Mišel Jakšić, gradonačelnik, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika i Dario Jembrek, pročelnik Službe ureda gradonačelnika zaželjeli su dobrodošlicu  predstavnicima Hrvatske matice iseljenika i predavačima u Zimskoj školi hrvatskog folklora.

Ispred Zimske škole hrvatskog folklora prijemu u Gradskoj upravi nazočili su Andrija Ivančan, programski stručni voditelj ŠHF-a i voditelj plesne sekcije, Tibor Bün, voditelj odjela za tambure, Vjekoslav Martinić, voditelj sekcije tradicionalnih glazbala, Nenad Sudar, predavač, Antun Kottek, korepetitor i Snježana Jurišić, voditeljica projekta i rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

Puno nam znači da se na ovaj način čuje o našoj kulturnoj ponudi i o našem gradu jer sigurno svi koji dođu u Koprivnicu na Zimsku školu folklora ponesu i neke uspomene, a puno njih govori da se želi  i voli vračati u ovaj kraj.  Koliko folklor znači u Podravini i Prigorju i našoj Koprivnici mislim da je jako poznato. Neki od najvećih hrvatskih folklornih stručnjaka su upravo iz naših krajeva, a koliko ga voli i današnja generacija i koliki je budući potencijal mislim da se najbolje vidjelo na koncertu Ansambla Lado povodom Dana Grada Koprivnice. – istaknuo je gradonačelnik.

Vrlo složen stručni program još je prije 56 godina osmislio i postavio jedan od najpoznatijih hrvatskih etnologa i etnokoreografa Ivan Ivančan, a danas ga uspješno nastavlja i oplemenjuje novim sadržajima Andrija Ivančan.

Mi u Koprivnici uvijek imamo sve ono što nama treba za nesmetan rad. To je za nas jako bitno. Tehnički uvjeti za rad su ono što ovdje besprijekorno funkcionira. Tome svjedoči broj polaznika koji iz godine u godinu raste i sada je dosegao svoj maksimum.  Isto tako to s jedne strane govori da nam je program dobar, kvalitetan, da su moji suradnici osobe koje garantiraju jednu određenu kvalitetu, ali s druge strane svjedoči o tome da nam je u Koprivnici jako lijepo i jako ugodno. – rekao je Andrija Ivančan.

Ove godine 120-ak polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Argentine te iz raznih krajeva Hrvatske bavili su se folklornom baštinom panonskog područja. Pa su tako na programu ovogodišnje Zimske škole bile pjesme, plesovi i glazba od Turopolja, preko Bilogore do Srijema, a predavali su se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja na programu je bila kinetografija i osnove notnoga pisma te nošnje panonskoga područja.

Polaznici će stečeno znanje i umijeće pokazati na završnom svečanom koncertu u nedjelju, 12. siječnja u 20.00 sati,  u novouređenoj dvorani Domoljub.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u Hrvatskoj i u iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama i okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta.

Glavni je cilj stručnoga programa očuvanje izvornosti i autohtonosti narodnoga plesa, pjesme i glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture.

Program Zimske škole hrvatskog folklora organizira Hrvatska matica iseljenika, a partneri su joj Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice