HR EN

Grad Koprivnica

Koprivnica dio kampanje obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se svake godine zadnjeg dana u veljači. Cilj obilježavanja je podići svijest javnosti o rijetkim bolestima i njihovom učinku na život oboljelih i njihovih obitelji.

U Europi, bolest se definira kao rijetka ako pogađa manje od jedne osobe na njih dvije tisuće, a u Republici Hrvatskoj rijetkim bolestima smatraju se one bolesti koje se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika.

Grad Koprivnica priključuje se obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti. Naime i ove godine glazbeni paviljon u središnjem gradskom parku će biti osvjetljen rozom bojom. Kampanja se provodi na inicijativu Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Uz kampanju osvjetljavanja građevina u gradovima diljem Europe, tema ovogodišnje kampanje je „zebra“. Kako objašnjavaju u Savezu rijetke bolesti su poput zebre jer kada se čuje zvuk kopita, svi će prvo pomisliti na konja, a ne na zebru. Tako je zebra u svijetu postala simbol oboljelih od rijetkih bolesti! No, poveznica ima još – kako zebrama pruge pomažu u mimikriji, tako i rijetke bolesti često ostaju prikrivene, izgledaju poput drugih bolesti pa točnoj dijagnozi najčešće prethodi nekoliko pogrešnih. U Savezu su tako osmislili bojanku za najmlađe ‘zebrice’ i njihove prijatelje.

Ovim putem pozivamo građane da podrže kampanju, odnosno oboljele od rijetkih bolesti i to na način da dođu do glazbenog paviljona u utorak 28. veljače u večernjim satima, fotografiraju se te na društvenim mrežama objave fotografije uz #LightUpForRare ili #ijasamzebra te #ijavolimzebru.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice