HR EN

Grad Koprivnica

Knjižničarka OŠ „Đuro Ester“ ,Nikolina Sabolić, pobijedila na natječaju za najbolju kratku priču

Kratka priča pod naslovom Tragač očima, koju je napisala knjižničarka Nikolina Sabolić, osvojila je prvo mjesto na kreativnom natječaju za najbolju kratku priču 2020. Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone. Organizator natječaja je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Predstavljanje priča i autora održano je 5. listopada 2020. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“. Priče su predstavile dr. sc. Lidija Dujić i dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, članice stručnog povjerenstva za izbor najboljih priča. Članica povjerenstva bila je i profesorica Nina Tadić. Prilikom predstavljanja profesorica Dujić istaknula je da nagrađene priče, svaka na svoj način, tematiziraju trenutak u kojemu živimo i obrađuju ga na način u kojemu nema mjesta za plošnost i konvencionalnu romantiku.

Nikolinina priča predstavljena je riječima:

Pobjednička priča otišla je najdalje u artističkom smislu. Autorica pripovjedački vješto prepliće prošlost i sadašnjost, mladenački zanos i životne realnosti s diskretno naznačenom kulisom koprivničkih veduta (koprivnički park, glavni trg s kafićima i pivnicom, biciklistima, gradska vijećnica na središnjem gradskom trgu…). Svi se možemo prepoznati u vremenu u kojemu živimo – ljudskim fizionomijama svedenima na oči (zabrinute, zamišljene, ljutite, znatiželjne…). Naglašena sentimentalnost u pojedinim dijelovima kontrapunkt je hladnoj/distanciranoj atmosferi priče u kojoj se pogled koji zaklanja/skraćuje maska obrađuje kao sinegdoha korone.  

 Autori najuspješnijih priča primili su nagrade izdavačkih kuća Znanje, Sandorf i Šareni dućan.

Nagrađene priče možete pročitati na internetskoj stranici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ na adresi:

http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/default_vijest.asp?sid=8522

Nikolina Sabolić voditeljica je školske Novinarske grupe i urednica digitalnog školskog lista Leteći razred. Uspješna je mentorica učenicima na natjecanjima i natječajima stvaralačke pisane riječi. Suurednica je monografija o radu škole Naših 60 godina, Projektni mozaik, Mozaik slobodnih aktivnosti. Bavi se lekturom, piše za stručni knjižničarski časopis Svezak te za list za roditelje Razgovori.

Tekst: Sanja Prelogović, ravnateljica OŠ “Đuro Ester”

Foto: Valentino Štefanek, Drava.info

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice