HR EN

Grad Koprivnica

Kazališna predstava “Disanje”

Disanje

Koprodukcija Kazališta PlayDrama Split i Zagrebačkog kazališta mladih Z/K/M

Režija: Olja Lozica

Dramaturgija: Olja Lozica i Matko Botić

Skladatelj: Matko Botić

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Izvođači: Petra Kovačić Botić, Petra Svrtan, Matko Botić

Disanje je predstava o toplim ljudskim odnosima, s jakim emotivnim nabojem koji izaziva proces prihvaćanja gubitka. Tuga zna često biti osnovna reakcija na gubitak, malen ili velik, stvaran ili simboličan, koji se već dogodio ili koji očekujemo. Kažu da je tuga cijena koju plaćamo za ljubav, ona je prirodna posljedica stvaranja emocionalnih veza s drugim ljudima, ali i iskustvima i stvarima. Većinu onoga što volimo i što nam je važno u nekom trenutku života i izgubimo. Gubitak, ovisno o tome koliko nam je važan, može utjecati na čitavo naše poimanje sebe, drugih i svijeta oko nas. No smrt kao krajnji gubitak osobe u našem životu može osim osjećaja tuge, u određenoj fazi žalovanja, isprovocirati i sjećanja na osjećaje nježnosti, bliskosti, različita iskustva zajedničkog bivanja – svađe, potpore, razumijevanja, nerazumijevanja, prihvaćanja, bodrenja, čitavu paletu šarolikih životnih iskustva.

Govoriti o smrti na pozornici hodanje je po tankom ldu. Može se lako skliznuti u dramatičnu spoznaju neponovljivosti zajedničkih trenutaka. Može se lako skliznuti u patos i nepremostivu atmosferu konačnosti. Jer, prihvatiti gubitak bliske nam osobe bolan je, katkad i dugotrajan proces. I taj proces može se realizirati na različite načine, jer žalovanje je jednim dijelom predvidljiv proces, ali ujedno individualno iskustvo. U Disanju proces prihvaćanja gradi se bešavnim pletenjem mreže između evociranih sjećanja i zamišljaja nedosanjanih trenutaka budućnosti. Scenskim se disanjem dviju glumica, hoda prema prihvaćanju smrti kao dijela života. Disanje je poziv na usmjeravanje pogleda u nepoznatu, ali uzbudljivu budućnost, poziv na iskorak iz okamenjene prošlosti, poziv na hrabro koračanje naprijed s jedinom ostavštinom iz prošlosti, naramkom ljubavi i zahvalnosti.

Dvorana „Domoljub“

7. travnja 2022. (četvrtak) u 19:30 sati

Ulaznice po cijeni od 50,00 kuna možete podići u Domoljubu radnim danom od 13:00 do 17:00 sati ili rezervirati na broj telefona 222-390 te na email kultura@pou-kop.hr. Kako bismo vam omogućili brži ulazak u dvoranu „Domoljub“, molimo da rezervirane ulaznice podignete 24 sata prije održavanja predstave.

Predstava će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Cijena za studente, umirovljenike te za kupovinu 6 ili više ulaznica iznosi 40,00 kuna.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice