HR EN

Grad Koprivnica

Još jedna revija za filmoljupce u kinu Velebit

Federico Fellini rođen je u idiličnom obalnom gradiću Riminiju, kojem je posvetio kultni i dijelom autobiografski Amarcord. Nakon propalog studija prava okušao kao novinar, karikaturist i autor stripova, da bi se filmu u potpunosti posvetio poslije Drugog svjetskog rata, kao asistent i suscenarist velikog Roberta Rossellinija na njegovom klasiku Rim, otvoreni grad. Dobitnik četiriju Oscara za najbolji strani film, za remek-djela UlicaCabirijine noći8 ½ i Amarcord, Federico Fellini, majstor tzv. ´neorealizma duše´, sa svojom je suprugom, slavnom glumicom Giuliettom Masinom, ostvario jedno od najkreativnijih i najpoznatijih bračno-filmskih partnerstava u povijesti.

U kinu Velebit moći ćete pogledati četiri njegova velika ostvarenja: Cesta, Slatki život, 8,5  i Amarcord, o čijem usjehu govore i brojne nagrade.

Cesta je 1954. na festivalu u Veneciji nagrađena Srebrnim lavom i Posebnim priznanjem, tri godine kasnije od nominacija za Oscara u kategorijama najuspjelijeg izvornog scenarija i najbolji strani film ( za koji je i osvojila Oscara), a 1956. nominirana za dvije nagrade BAFTA. Cesta je impresivna drama suscenarista i redatelja Federica Fellinija, koja je predstavljala  prekretnicu u njegovoj karijeri, dijelom i zbog laganog odmaka od neorealizma.

Slatki život je 1960. ovjenčan Zlatnom palmom, a dvije godine kasnije od četiri nominacije za Oscara, među kojima i za najboljeg redatelja i izvorni scenarij, nagrađen onim za najbolju kostimografiju.

Osam i pol dijelom je autobiografsko ostvarenje i jedan od najvažnijih metafilmskih ostvarenja u povijesti filma. Godine 1964. od pet nominacija za Oscara nagrađen onima za najbolji film s neengleskog govornog područja i za najuspjeliju kostimografiju, te iste godine nominiran za nagradu BAFTA, a godinu ranije na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi ovjenčan Grand Prixom, ´osmi i pol´ film glasovitog Federica Fellinija nije samo jedno od njegovih najuspjelijih djela, nego i jedan od najvažnijih metafilmova uopće. Radi se o dijelom autobiografskom ostvarenju koje je naslov  dobilo jer je Fellini prema njemu do tada snimio sedam i pol filmova (šest dugometražnih, dva kraća kao segmente omnibusa te jedan (Svjetlosti varijetea) u suradnji s Albertom Lattuadom, a sve osim svojih dugometražnih filmova smatrao je ´polovnim´ filmovima). Djelo bez konkretne radnje kao okosnicu ima metafilmsku dosjetku u kojoj protagonist, Fellinijev alter ego, traži nadahnuće za novi film.

  1. nagrađen Oscarom za najbolji film s neengleskog govornog područja, uz nominacije za najbolju režiju i najuspjeliji izvorni scenarij te nominaciju za Zlatni globus, impresivna nostalgična, izuzetno duhovita, slikovita i gorko-slatka humorna drama Amarcordzasigurno je najpoznatiji i najpopularniji film legendarnog Federica Fellinija.

Projekcije se održavaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a cijena ulaznice za prjekcije iznosi 15:00 kn. Projekcije se održavaju u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj ulaznica ograničen.

RASPORED:

Cesta, 25.svibnja 2021. u 18:00 sati

Slatki život, 26.svibnja 2021. u 18.00 sati

Osam i pol, 1.lipnja 2021. u 18:00 sati

Amarcord, 2.lipnja 2021. u 18:00 sati

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice