HR EN

Grad Koprivnica

Izvrsni rezultati Pučkog otvorenog učilišta, Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” i Muzeja grada Koprivnice u 2019. godini

Zajedničku konferenciju za medije u Galeriji Mijo Kovačić održali su ravnateljica i ravnatelji triju gradskih ustanova – Pučko otvoreno učilište, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović i Muzej grada Koprivnice. Javnosti su prezentirali rezultate rada u 2019. godini te najavili programe za 2020. godinu.

„U 2019. godini smo odradili veliku rekonstrukciju dvorane Domoljub koja je s radom počela 17. listopada, a do kraja godine, znači u nepunih dva i pol mjeseca, imali smo 9.135 posjetitelja što je apsolutni rekord, naravno i zbog samog broja programa koje smo povećali u tom razdoblju“, naglasila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek.

Ove godine očekuje se bogat glazbeno-scenski program, poput kazališnih predstava za djecu i odrasle, jazz i klasičnih koncerata, od kojih izdvajamo koncert višestruko nagrađivanog glazbenika Zvjezdana Ružića, različite radionice i edukacije za odrasle te prekogranična suradnja s Mađarima u sklopu Interreg programa gdje su nositelji projekta EDU Roma kojim se povezuje obrazovanje i kultura, a u sklopu kojeg će učenici romske nacionalnosti snimati dokumentarne filmove te tako zbližiti dvije kulture. U protekloj godini, Kino Velebit oborilo je sve rekorde po broju posjetitelja prvenstveno zbog kvalitetnih filmova koji su prikazani, ali i zbog osuvremenjivanja zvuka nabavkom novog procesora i slike postavljanjem velikog i novog srebrnog platna. Ove godine sredstva će se uložiti i za nabavku novog pojačala i zvučnika.

Ravnatelj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Karlo Galinec, zahvalio se na početku svim zaposlenicima, suradnicima i korisnicima zbog kojih su postignuti iznimni rezultati.

„ Protekle godine proveli smo ukupno 376 programa, zabilježili smo 102 tisuće posjeta od čega 72 tisuće otpada na posudbu knjiga. Veseli me što je prvi puta nakon 2015. godine prekinut negativan trend broja članova. U 2019. godini imali smo 8238 članova, što je u odnosu na 2018. godinu za 83 člana više“, rekao je Galinec.

Rade na programima poticanja čitanja, promoviranju slikovnica i knjižne aplikacije, koja je prva takve vrste u Hrvatskoj. Prijavljen je i projekt ugradnje lifta radi lakšeg pristupa korisnicima kojeg je raspisalo Ministarstvo branitelja, kao i nabavci novog bibliobusa. Dobivenim sredstvima od Ministarstva kulture prenamijenit će se prostor čitaonice i računalnom opremom opremiti maker space program.

Novoizabrani (dosadašnji) ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin ponosan je na brojku od 500 posjetitelja više u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu.

„ Sa 16.500 posjetitelja dosegli smo 7-8 posto ukupnog koprivničkog stanovništva, pri čemu muzej kao prostor nije bio u adekvatnoj funkciji, dok je galerija naivne umjetnosti u Hlebinama pola godine bila zatvorena. Naši su programi prošle godine bili usmjereni na razvijanje nove publike. Izdvojio bih izložbu Arbor Mundi koja pokazuje kako muzejske ustanove trebaju raditi, a  to je da isprepliću razne zbirke, povezuju stručnjake u posebnu izložbu. Realizirali smo prvu Međunarodnu ljetnu školu (bio)arheologije u Đurđevcu gdje smo ugostili trinaest američkih studenata i dvoje profesora, a pod temom prehrane bili smo i domaćin Edukativno muzejske akcije koju smo organizirali u suradnji s Podravkom i Gradom Koprivnica“, rekao je Čimin.

U budućnosti se žele okrenuti programu Muzeja u školi, stvaranju nove publike i kultiviranju najmlađih te pokazati da muzeji i galerije nisu mjesta onih drugih ili klijentilističke ekipe, već da su dostupni svima.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice