HR EN

Grad Koprivnica

Izložba Vlatka Vinceka “Titivillus/Umwelt”

U četvrtak 30.12. u 18 sati, u organizaciji AK galerije,  u koprivničkoj se sinagogi otvara samostalna izložba Vlatka Vinceka “Titivillus/Umwelt”. Izložba sadrži video dokumentaciju performansa „Titivillus“  izvedenog na otvorenju izložbe u Galeriji Vladimir Bužančić u rujnu ove godine (u partnerstvu s AK galerijom) i prostornu instalaciju nastalu za ovu koprivničku izložbu. Riječ je o radu u nastajanju (work in progress) koji nastavlja autorovo preispitivanje jezika kao alata koji je nemoćan da objasni i interpretira svijet oko nas, ali i kanonskih  knjiga iz povijesti filozofije koje autor iščitava godinama i kojima punktira zabludu o apsolutnim vrijednostima u kulturi. Titivillus je naziv za srednjovjekovnog demona/prepisivača koji unosi nemir i pogrešku u tekstove, a time autor progovara o nemogućnosti jezika i teksta da obuhvati istinu i prenese autentičnost iskustva. Umwelt, najjednostavnije prevedeno znači okoliš, okruženje, ljudska i životinjska uronjenost i veza sa svijetom oko sebe. Dodavanjem jedne dodatne, paralelne linije radu u ovoj koprivničkoj izložbi, Vincek progovara i o duploj igri, virtualnoj stvarnosti te ponovno ispituje mogućnost postojanja osobne autonomije i njenog iskaza, u odnosu na okruženje. Ova izložba je zadnje događanje u godišnjem programu AK galerije.

Iz teksta Tanje Špoljar:

„ Umjetničke strategije Vlatka Vinceka radikalno su konceptualne i filozofske, neovisno o tome koje medije koristi za artikulaciju svojih ideja (bili to performansi, video radovi, fotografije, instalacije) ili koje su to sadržajne i narativne linije kojima se kreće. Metode ponavljanja, umatanja, arhiviranja, imenovanja, sakupljanja, umnažanja, uništavanja, a sve kroz elementarne, sirove, nerijetko prirodne materijale, govore o umjetnikovoj intenciji da iskaže ono što je jezikom neiskazivo, prisutno iz razdoblja prije jezika samog: podsvjesno, potisnuto, unutarnje, nakupljeni balast kojeg treba izbaciti, dekonstruirati, redefinirati. Ne zanima ga uporabna vrijednost predmeta, nego ona energijska. Pritom uzima jezik kao (ne)moćan alat kojim se kanalizira i interpretira sve oko nas, što ga svaki puta dovodi do granice preko koje ne može i zaključka da istinskog shvaćanja na razini jezika ne može biti (dok je upravo to razina na kojoj kao društvo dogovorno funkcioniramo). Jezik se svojom ultimativnom i repetitivnom prirodom razotkriva kao sredstvo posredovanog nasilja, govori i sam autor. Iz tih razloga, Vincek stvara simulakrume fragmentiranog svijeta, putem energija elementarnih materijala ili kako Irena Bekić piše u predgovoru izložbe Kriptografi održanoj u Galeriji Prozori 2015. godine: Zato Vincek stvara svoj kriptirani sustav, ne bi li njime uputio na poroznost jezičnih konvencija. Spoznaja je moguća tek ako se postulati konstantno revidiraju, ako se i ono što je već utkano u registar znanja i djeluje nedodirljivo, ponovno preispituje. Kako na razini civilizacijskih kanona, tako i na onoj osobnoj.“

Kustosi: Tanja Špoljar, Bojan Koštić
Tekst: Tanja Špoljar
Oblikovanje kataloga: Petra Travinić

Videosnimanje performansa i obrada: Bojan Koštić

O autoru:

Vlatko Vincek rođen je 1959. u Koprivnici. Godine 1983. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1983. – 1984. bio je suradnik Majstorske radionice Reiser – Ivančić. Godine 2007. u izdanju Pastorale o njegovom radu objavljena je monografija pod nazivom: Vlatko Vincek -Radovi (autori: Silva Kalčić, Ivica Župan, Marijan Špoljar). Član je i suosnivač umjetničke organizacije Moja zemlja i Pleh te udruge Atelieri Koprivnica. Član je HDLU-a Zagreb. Do sada je imao pedesetak samostalnih izložbi i nastupa. Živi i radi u Zagrebu.

 

Realizaciju izložbe sufinancirali su:
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture i medija RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Za sve dodatne informacije pišite nam na mail atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel  091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

  • posjet izložbi moguć je samo uz pridržavanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera
  • izložba je dio godišnjeg programa AK galerije

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice