HR EN

Grad Koprivnica

Izložba Tomislava Brajnovića “Informacija-vrijeme-istina”

Tomislav Brajnović
Informacija-vrijeme-istina

otvorenje 12.10. (subota)
20 sati
AK galerija, Trg Žarka Dolinara 1 (Kampus), Koprivnica
izložba ostaje otvorena do nedjelje 20.10., svaki dan od 17 do 20 sati

U subotu 12.10.2019. u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba Tomislava Brajnovića “Informacija-vrijeme-istina” koja je rezultat autorova rezidencijalnog boravka u Koprivnici u lipnju ove godine u sklopu programa AK galerije “Kompleksi: (su) život ljudi i prostora”. Program je usmjeren na istraživanje prostora bivše vojarne (u kojem se AK galerija nalazi) s ciljem podizanja razumijevanja arhitekture napuštenih i(li) prenamijenjenih vojnih prostora i bilježenja karakteristika prostora u tranziciji.  Izložba “Informacija – vrijeme – istina” obuhvaća dva rada nastala na rezidenciji, performans “Didaktička kreda” i instalaciju “Danijelovo proročanstvo” te dva starija rada iz 2018. godine, audio rad “Smrt publike” i video rad “War is Not the Natural Condition of Mankind”. O opasnostima koje nosi tehnološka revolucija koju ne prati ona moralna i duhovna, kao i o neminovnoj budućnosti civilizacije koja ide prema gubitku humanosti, autor progovara u radovima čiji je naglasak uvijek na sadržaju, a ne formi. Poruka koju prenosi za njega je jedini relevantan medij, a za njeno prenošenje koristi i društvene mreže koje omogućuju aktualnost informacije u realnom vremenu te komunikaciju s publikom. Izložba ostaje otvorena do nedjelje 20.10., svaki dan od 17 do 20 sati.

„Slagali se mi ili ne s Brajnovićevom pozicijom, problematične točke o kojima progovara sveprisutne su, osjećamo ih na vlastitoj koži svakodnevno, a o toj nezaustavljivoj sili napretka pisao je cijeli niz teoretičara od Baudrillarda, Virilia do McLuhana još u prošlom stoljeću. Svaka je tehnologija na neki način produžetak naših tijela, a mi te produžetke bespogovorno prihvaćamo i služimo im, kao bogovima. No otišli smo i korak dalje od toga: tehnologija nam više ne služi kao supstitut bogova, već se njome pokušavamo premetnuti u njih, ukinuti smrt, otići na druge planete kad ovaj uništimo. Bog ovog današnjeg svijeta uvjerava nas da se tako približavamo onoj prvotnoj poziciji blagostanja, a zapravo od nas radi vojsku, ljude bez duha s cijelim setom produžetaka. Blizu smo točke gdje će nas umjetna inteligencija bolje poznavati nego što se mi sami poznajemo, a sve to, po Brajnoviću, ima isti cilj: ukidanje slobodne volje, kritičkog mišljenja i slobode koje vodi ka potpunom odsustvu ljubavi. I istine.“ (iz teksta Tanje Špoljar)

O autoru:

Tomislav Brajnović rođen je 1965. godine u Zagrebu. Prvu godinu Likovne akademije završio je u Den Haagu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Godine 2003. završio je poslijediplomski studij MA Fine Art na Central St Martins College of Art & Design u Londonu. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Intenzivno radi i izlaže. Skupno je izlagao u Hrvatskoj, Italiji, SAD-u, Nizozemskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Srbiji, Irskoj, Njemačkoj i BiH. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Rovinju, Puli, Novigradu, Rijeci, Sarajevu, Skopju i Ljubljani. Dobitnik je više nagrada, stipendija i priznanja. Sudjelovao je u više rezidencijalnih projekata. Od 2007. godine vodi projekt-galeriju Studio Golo Brdo.

– – –

Realizaciju izložbe sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Koprivničko-križevačka županija

Ministarstvo kulture RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

 

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije.

Za sve dodatne informacije pišite nam na mail atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel  091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Prijam građana
bez najave

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom, 15.00-17.00

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

Cetifikat ISO Cetifikat Energy