HR EN

Grad Koprivnica

Iskucavanje pčela – susreti pčelarskih udruga

Nakon dužeg vremena planiranja i covid karantene u kojima su se našle naše dvije udruge, 01.10.2022 ostvario se susret pčelara pobratimljenih udruga , udruge pčelara LIPA Koprivnica i Čebelarske udruge Domžale iz Domžala. Ovaj put domaćin je bila Pčelarska udruga LIPA Koprivnica iz Koprivnice.

Obje udruge pobratimile su se sada već davne 2017 godine od kada surađuju u promicanju zdravog načina života i suživota sa pčelama.

Program aktivnosti bio je izuzetno bogat, a uz lijepo vrijeme i 29. Podravske motive, najznačajnija aktivnost bila je iskucavanje pčela iz tradicionalnih nastamba za pčele tzv. pletare izrađene od slama i lipovog lika.

Nakon dobrodošlice koju je ispred grada Koprivnice svim prisutnima zaželio gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednik Pčelarske udruge LIPA Koprivnica Zdenko Lončarić, slijedio je obilazak starog dijela grada Koprivnice uz stručno vodstvo Adrijane Gregur te pregled najnovije postave u muzeju grada Koprivnice posvećen tradicionalnom vinogradarstvu i pučkoj pobožnosti vezanoj uz trsje te život i rad „v goricaj“. Potom je slijedila šetnja nezaobilaznom gradskom parkom u kojem su bili organizirani podravski motivi već tradicionalna manifestacija vezana uz naivnu umjetnost koja potiče iz našeg kraja. Osim naive na podravskim motivima redovite se prezentiraju okolna poljoprivredna obiteljska gospodarstva sa svojim eko proizvodima koja dominira u podravskim malim poljoprivrednim gospodarstvima pa među ostalim i pčelari sa svojim pčelinjim proizvodima.

I dok se sunce sve više približavalo svom zenitu mi smo se uputili u obližnji pčelinjak pčelara Bore Oreškog u malenom obližnjem mjestu Bakovčice smještenog podno sjeverne strane naše Bilogore koja obiluje brojnom medonosnom vegetacijom a najzastupljenija je vegetacija bagrema , lipe i kestena. Pčelinjak je smješten u malenom jarku koji se proteže u pravcu zapada –  istoku, dok su košnice sa pčelama kaskadno smještene na sunčanoj južnoj uzvisini zaštićenoj od hladnih sjevernih vjetrova koji pušu u hladnim zimskim mjesecima.

Osim domaćina Bore i njegove supruge Davorke , na pčelinjaku nas je dočekao i jedan od najstarijih pčelara Pčelarske udruge Lipa Koprivnica Martin Petričec. Upravo je Martin demonstrirao i ispričao priče o borbi očuvanja pčela i metodi iskucavanja pčela iz tradicionalnih košnica izrađenih od slame i lika tvz pletara.

U ne tako davnoj prošlosti, svako podravsko domaćinstvo imalo je na kraju svoje okućnice malenu nastambu sazdanu od pruća i starih rabljenih daski te pokrivenu slamom, a zvali su je čmelinjak. Čmelinjak je bio pozicioniran tako da se ne nalazi na putu domaćim životinjama ili ljudima koji su radili oko okućnice ili na obližnjem polju. Sastojao se od tri reda daski na kojim su bile po tri ili četiri slamnate pletare. Svake godine jedan red pletara se gušio dimom ili sumoporom kako bi tadašnji gospodari došli do dragocjene i ljekovite namirnice a to je bio med. Osim meda koristili su i vosak za izradu svijeće. Tom prilikom pčele su sve stradale.

Kako bi se spriječilo ubijanje pčela tadašnji pčelari razvili su metodu iskucavanja pčela iz slamnatih pletara. Upravo tu metodu ispričao je i naš Martin te prezentirao pčelarima koji ma koliko dugo pčelarili nisu se imali prilike i upoznati sa istom. Zato oduševljenje nije izostalo, a i susret je polučio svoje poučne mjere.

Za ovu demonstraciju imali smo dvije pletare pune meda i pčela. U jednoj pletari nalazio se ovogodišnji roj , a u drugoj je bilo smješteno starije društvo. Od pribora koji je korišten bile su tu dvije posude oko 15 litrene, jedna metalna druga plastična, 4 slamnate pletare, 4 čelične igle za učvršćivanje, dva potpornja praznih slamnatih pletara  i pčelarska dimilica. Uz to Martin je imao i dva svibova štapa duga oko 60 centimetra koji su služili za iskucavanje pčela. Iako nam zaštitna odjeća nije bila potrebna jer su pčele bile nevjerojatno mirne, ipak je Martin obukao zaštitnu žutu bluzu kako bi sve bilo regularno i prepoznatljivo da se tu radi o pčelaru, a ne nekom  neotesancu koji povremeno neovlašteno posjećuju pčelinjake  i bezrazložno uznemirava pčele lupajući po njihovim nastambama. I iskucavanje je moglo da počne.

Prvo smo postavili jednu, pored druge u razmaku od 30 centimetara pripremljene posude , limenu i plastičnu kako bismo u njih obrnuto položili slamnate pletare pune sa pčelama. Na njihova mjesta postavili smo dvije prazne pletare kako bi pčele koje će se dignuti prilikom uznemiravanja društva imale kamo odletjeti i tako ne stvarati gužvu iznad pletara koje smo iskucavali. Druge dvije pletare u koje ćemo iskucati roj čeličnim iglama s jedne strane  učvrstili smo iznad naopak okrenutih pletara sa pčelama a sa druge podbočili potporom  ostavljajući pritom  otvor za slobodan rad i lagano dimljenje pčela. Kad smo sve to uradili slijedilo je lagano dimljenje i udaranje u limenu i plastičnu posudu. Nakon kratkog udaranja napravili smo pauzu kako bi se pčelice pripremile za selidbu odnosno napunile svoje medne mjehuriće sa medom koji će im trebati u narednim satima preživljavanja. Kad su napunile svoje medne mjehuriće kolonija je lagano uz povremeno udaranje u posude, krenula na svoj put u drugu košnicu. I ne biste vjerovali , ali nakon nekih 40 minuta laganog i strpljivog rada uz povremeno udarajući svibovim štapovima po limenoj i plastičnoj posudi , pčelice su skoro sve do jedne prešle iz jedne pletare u drugu smještenu  iznad sebe. Zadnja kontrola bila je i pronaći maticu koju je pčelarsko oko vrlo brzo uočilo te smo košnicu natrag vratili na njezino početno mjesto. Svo vrijeme oko Martina su se nalazili pčelari bez ikakve zaštite a da ih pritom nije ubola ni jedna pčela, postavljajući razna pitanja i snimajući događaj svojim mobitelima kako bi i budućim pokoljenjima mogli pokazati metodu iskucavanja pčela na tradicionalna podravski način.

Time smo priveli kraju poučni dio našeg druženja a druženje smo nastavili u vinariji Jušta Martina koji nas je dobro ugostio i omogućio da uz dobro jelo kušamo jedno od najboljih vina podravskog kraja.

Tekst: Zdenko Lončarić, predsjednik Pčelarske udruge “Lipa”

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice