HR EN

Grad Koprivnica

Green AURA

Green AURA – kroz video igricu učenje o energetskoj učinkovitosti

U Gradu Koprivnici provodi se projekt Green AURA (Setting up cooperation of GREEN Communities with AUgmented Reality Assisted living labs). Riječ je o projektu financiranom u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. kroz koji se nastoji učiniti dodatne korake pri nastojanju grada Koprivnice kao zelenog i energetski učinkovitog grada.

U ponedjeljak 25. travnja 2022. godine održano je predstavljanje AR rješenja odnosno rješenja proširene stvarnosti nastalih u sklopu projekta. Zahvaljujući navedenoj aktivnosti postavljene su table s uputama i interaktivni 3D AR sadržaj kojeg je potrebno pokrenuti pomoću „Equinox XR“ aplikacije i kojim je ispričana cjelovita priča o energetskoj učinkovitosti na pristupačan način svim dobnim skupinama.

Vjerujemo da će ova aplikacija koja se temelji na proširenoj stvarnosti biti zanimljiv alat kojim će ne samo djeca nego i stariji kroz šetnju po gradu dobiti više informacija o tome kako svatko od nas može doprinijeti održivom razvoju i smanjenju potrošnje energije, ali i svih ostalih energenata – objasnio je Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever te pozvao sve roditelje obiđu lokacije na kojima je aplikacija dostupna te isprobaju istu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić također je istaknuo kako je riječ o značajnom projektu, osobito za mlade jer oni na način koji je njima prihvatljiv i zanimljiv učiti o energetskoj učinkovitosti i održivosti.

U ovom vremenu u kojem živimo jasno vidimo koliko je veliki značaj Regionalne energetske agencije Sjever jer sve ono što oni rade već godinama iznimno je važno – od stvaranja okvira za energetsku učinkovitost, a samim time s vremenom i energetsku neovisnost i dostatnost do ekološke komponente koja se isto danas pokazuje kao važna. Zahvaljujući Koprivničkom vodama, Komunalcu i Razvojnoj agenciji Sever možemo reći da u puno toga u Koprivnici prednjačimo i da je ovo nadogradnja koja nam omogućava dodatne iskorake – kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Vrijednost aktivnosti uspostave aplikacije iznosi 220 tisuća kuna s PDV-om, dok je vrijednost cjelokupnog projekta za Grad Koprivnicu i Regionalnu energetsku agenciju sjever 840 tisuća kuna.

Green AURAGreen AURA

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice