Gradu Koprivnici i devet općina odobreno 979.397,88 kuna za edukacije o razvrstavanju otpada


Objavljeno: 05.07.2018 — Pregledano: 155 puta

Grad Koprivnica u partnerstvu s općinama Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac na Poziv na dostavu projektnih prijedloga provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom prijavio je projekt “Otpad pametno odvoji–dobre navike usvoji!”. Projekt je odobren, a vrijednost istog je 979.397,88 kuna od čega 85 posto, odnosno iznos od 832.488,20 kuna bespovratnih sredstava sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Projekt je predstavljan danas 5. srpnja na konferenciji za medije.

Drago mi je da smo uspjeli uči u ovaj projekt i vjerujem da ćemo na ovaj način tematiku gospodarenja otpada u našim kućanstvima približiti građanima. Posebno sam zadovoljan što u njemu imamo  partnere u našim općinama jer Koprivnica mora funkcionirati tako da svaki veliki projekt radi u suradnji s općinama. Često ponavljam i  vjerujem u to da ako neće živjeti naše općine nema ni snažne Koprivnice – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić te se zahvalio svim načelnicima i načelnicama koji su partneri na projektu.

Na konferenciji su ispred općina partnera prisutni bili Petar Dombaj, načelni Općine Drnje;  Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec; Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad; Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja; Jurica Puklavec, član Općinskog vijeća Općine Đelekovec.

Ovaj natječaj podrazumijeva učenje od malih nogu, od djece u vrtićima pa sve do naših najstarijih sugrađana. Konferenciju bi također iskoristio da pošaljemo apel da se počne raditi na projektu realizacije burze sirovina kako bi se razvrstani otpad mogao i prodati – poručio je Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec.

Detalje vezane uz projekt predstavila je Maja Balaško, voditeljica Odsjeka za europske poslove Grada Koprivnice.

Cilj projekta je tijekom 20 mjeseci informirati i educirati stanovništvo Grada Koprivnice i općina partnera o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta – objasnila je Maja Balaško.

Ispred Gradskog komunalnog pouzeća Komunalac Koprivnica na konferenciji su prisutne bile Dubravka Horvat, članica Uprave te Robertina Zdjelar, direktorica Sektora strateško planiranje, razvoj i EU projekti.