Gradonačelnik sa zamjenicama obišao babinjače i novorođenčad


Objavljeno: 01.01.2019 — Pregledano: 456 puta

Tradicionalno na samu Novu godinu koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojim zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec obišao je babinjače i novorođenčad Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Obilasku su uz gradske čelnike prisustvovali ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić i voditelj Odjela za ginekologiju dr. Ivica Stanišić

2018. godinu završili smo sa jednim porodom više od prošle godine. Zadovoljni smo što je taj negativan trend barem na dvije godine  zaustavljen. Nadamo se da ćemo trend zadržati, a da li će biti kakvog povećanja, mislim da to ovisi i o općem stanju u državi. Zadnji porod je bio jučer oko podneva i rodio se dečko. To je bio i jedini porod na staru godinu. Danas oko podneva očekujemo da bi se mogao roditi i prvorođenac u 2019. godini. – rekao je dr. Stanišić.

U 2018. godini bilo 795 poroda, od čega je bilo deset blizanačkih trudnoći sto znači da je rođeno 805 djece.

Ova godina će nam sigurno ostati upisana u jednom boljem duhu, jer možemo reći da je bio jedan porod više nego što je bio u godini prije. Osobno se nadam i sigurno je da bismo svi mi koji možemo nekim svojim odlukama doprinijeti demografskim mjerama  trebali probati uzeti ovu godinu kao prijelomnu točku u traženju preokreta u našoj zemlji kada pričamo o demografskom egzodusu koji imamo u nazad par godina. – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić također se osvrnuo i na niz mjera kojima Grad Koprivnica potiče pronatalitetnu politiku.

Naknada za rođenje djeteta u Koprivnici je 1500 kuna, ali osim toga idemo i sa puno drugih stvari kao što je popust za drugo dijete u vrtiću, sa time da se za treće dijete u vrtiću ne plaća vrtić, sa jednom od najnižim cijenama u vrtićima, sa subvencioniranjem u osnovnoškolskim udžbenicima, sa besplatnim bilježnicama, stipendijama za sve studente. Tako da je Grad gledao na cijeli jedan paket mjera, a ne samo na jednokratnu naknadu koju imaju druge općine i gradovi.- istaknuo je gradonačelnik Jakšić.