HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio tri nove inicijative – potpredsjednik skupštine Grada Zagreba prof. dr. Rajko Ostojić poseban govornik na „pressici“

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio je javnosti tri inicijative, s kojima vjeruje, iz ove zdravstvene i ekonomske krize možemo izaći još jači i čvršći.

Prva inicijativa odnosi se na poboljšanje uvjeta u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Koprivnice, iako oni nisu u nadležnosti Grada već Županije.

„Moram priznati da država žmiri na problematiku u domovima, a vladajući su zaboravili reći što su napravili da im pomognemo sa zdravstvenom opremom. Naime, jedan od privatnih domova u Koprivnici dobio je zdravstvenu pomoć od dva paketa sa po dvadeset zaštitnih medicinskih jednokratnih maski, što je zaista neozbiljno i nedopustivo u ovome trenutku. Ne smijemo žmiriti na činjenicu da je samo u našoj županiji, izuzev Zagreba, koronavirus ušao u Dom za starije osobe. U ponedjeljak ćemo se čuti sa svim domovima i Županijom te ćemo se kao grad u uključiti u nabavku opreme“, istaknuo je gradonačelnik te iskoristio priliku da pohvali vrhunski rad dr. Draženke Vadla i njenog tima.

 Druga inicijativa se odnosi na e-Propusnice. Gradonačelnik je napomenuo da sve što se do sada radilo, radilo se isključivo prema preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ministra Božinovića. Isto tako, do današnjega dana još ni jedan model spajanja jedinica lokalnih samouprava, radi ukidanja propusnica, nije odobren od Stožera civilne zaštite RH.

„Ovo što se sada događa s propusnicama jako je dobar pokazatelj kamo nas je dovelo ‘bildanje’ općina i gradova, kojih danas imamo 556, koji su bile poligon za uhljebljivanje. Pokazuje se koliko je taj model promašen. Mi smo pokrenuli inicijativu da se ponovno oformimo kao nekadašnja općina Koprivnica, nadam se da će se to prihvatiti“ , rekao je gradonačelnik Jakšić.

Treća inicijativa vezana je uz Podravku i Belupo koji su, pokazalo se bezbroj puta, izrazito važni za naš grad, županiju i cijelu državu. Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao sve političke opcije da se ujedine u zahtjevu da se Podravku vrati na listu tvrtki od posebnog državnog interesa.

„Nadam se da danas u ovoj situaciji napokon svi vide koliko su Podravka i Belupo važni. Koliko hrane i opskrbljuju lijekovima ovu zemlju. Sve političke opcije moraju napraviti sve da se Podravka vrati na listu strateških firmi Republike Hrvatske, to radnici i uprava i zaslužuju te mislim da im taj vid podrške moramo dati. Kriza će polako prolaziti, trebati će novac za ekonomsku krizu, za sve mjere koje su najavljene a bilo bi ružno, tužno i jadno da netko jednog jutra kaže, idemo sve privatizirati, treba odnekud skupiti novac. Mnogo su se puta takvi scenariji pisali oko Podravke i drugih tvrtki. Vrijeme je da se okupimo svi zajedno i ne dozvolimo više takve scenarije u našeg gradu i županiji“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

 

Potpredsjednik skupštine Grada Zagreba prof. dr. Rajko Ostojić zadovoljan je stanjem kada se radi o broju oboljelih prema broju stanovnika, ali ga brine činjenica da smo jedina županija u Hrvatskoj u kojoj je koronavirus ušao u županijsku bolnicu i u županijski Doma za starije i nemoćne osobe.

„Kao ministar zdravstva posjećivao sam vaš Dom za starije i nemoćne, koji je jedan je od najboljih u kojima sam bio, zato što ulažete u skrb i u ljude. No, vjerovali ili, ne jedini ste u kojoj je virus ušao u županijsku bolnicu i Dom za starije, institucije koje treba čuvati kao Pentagon. Ovdje nismo radi politike i politikantstva, uvjeren sam da će vaš iskusni župan procijeniti o čemu se radi i zašto je to tako“, rekao je Rajko Ostojić.

Velikim institucionalnim nemarom i slomom socijalne države, nazvao je situaciju u domovima diljem Hrvatske u koje je ušao koronavirus. Istaknuo je svijetli primjer Koprivnice, koja će se, nakon spomenute situacije iz jednog privatnog doma, uključiti u nabavku potrebne zaštitne opreme zajedno, iako nije nadležna za te institucije.

„Ovime grad Koprivnica pokazuje moralnu veličinu i jednaku odgovornost prema svima u ovoj situaciji s pandemijom COVID-19“, zaključio je Rajko Ostojić.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice