HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Mišel Jakšić o novim mjerama u Koprivnici

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž ( načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice) održali su ispred zgrade Gradske vijećnice konferenciju za medije, a sve u skladu s mjerama opreza u borbi protiv koronavirusa. Gradonačelnik Jakšić je na početku istaknuo, kako je bitno za naglasiti, da u ovome trenutku na području Koprivničko-križevačke županije i samog grada Koprivnice nema oboljelih od koronavirusa niti lokalne transmisije virusa.

Posebnu zahvalu uputio je nadležnim službama, dječjim vrtićima, školama i ostalim gradskim ustanovama i tvrtkama koje su na vrijeme krenule sa preventivnim radnjama i mjerama zaštite od virusa, što na kraju i daje rezultate koje imamo.

„Od danas, utorka, 17. ožujka,  ugostiteljski objekti (kafići, restorani, noćni klubovi) na području grada Koprivnice radit će do 20 sati. Naša je zajednička procjena da još uvijek ne idemo s onim najtežim mjerama, dakle da ne uvodimo doslovno karantenu, ali da trebamo napraviti sve da polako smanjujemo protok ljudi, poglavito u ugostiteljskim objektima, i da čim više smanjimo noćni život gdje se, poglavito vikendom, okuplja velik broj mladih ljudi što dovodi do rizične situacije“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Što se tiče mjera za smanjivanje negativnih posljedica na koprivničko gospodarstvo, gradonačelnik je iznio nekoliko mjera.

Ovih dana po zakonu moraju ići van uplatnice za komunalnu naknadu, ali onima koji nisu u mogućnosti doći platiti na blagajne, a ne koriste e-mail, nećemo obračunavati kamate, ni građanima ni gospodarskim subjektima. Isto se odnosi i na plaćanje usluga Komunalca, dakle nema kamata. No, svakako bih dodao da čekamo paket zakonskih mjera koje je najavila Vlada Republike Hrvatske i nakon toga ćemo krenuti u daljnje usklađivanje svega što kao Gradska uprava možemo napraviti za gospodarstvo, da im olakšamo ovaj krizni moment“.

Gradonačelnik je istaknuo kako Gradska uprava čini sve kako bi radnicima i poslodavcima olakšala svakodnevno funkcioniranje.

Svi mi u ovim kriznim trenucima trebamo pokazati jedan nivo solidarnosti. Mislim da nam je to jako potrebno. U ovom trenutku pokazujemo koliko smo zreli kao država i društvo da iznesemo takve krizne situacije. Svakako apeliram na starije ljude da što manje izlaze iz svojih kuća. Na mlađe apeliram da pomognu starijima s odlaskom po namirnice u trgovinu, u ljekarnu ili što im je već potrebno. Naš Crveni križ već sada je spreman da uskoči“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Važno je da građani slušaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  Ministarstva zdravstvaRavnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice