HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić:”Da nam država ne uzima sredstva kroz poreznu reformu, sami bi napravili školu na Podolicama”.

Uoči sutrašnje 22. sjednice Gradskog vijeća, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sazvao je konferenciju za medije na kojoj je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravkom Punčikarom, prezentirao izvršenje proračuna Grada Koprivnice za 2019. godinu, a na kojoj su bile prisutne i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.

Na početku konferencije gradonačelnik Mišel Jakšić je izrazio zadovoljstvo sa ostvarenim rezultatima i zacrtanim planovima koji su uspješno ostvareni kroz proračun. Financijska konsolidacija donijela je otvaranje novog investicijskog ciklusa i smanjenje kreditnog zaduženja, koji su dobar temelj za daljnje planove. Isto tako, iskazao je nezadovoljstvo poreznom reformom i samom podjelom sredstava koju provodi država.

„Tom poreznom reformom 17% prihoda od poreza na dohodak koje ostvare radni ljudi u Koprivnici, država uzima da bi dijelila uokolo, a na godišnjoj razini radi se o 17 milijuna kuna. Kad zbrojimo dvije godine dolazimo do toga da smo školu na Podolicama mogli napraviti sami bez ikakvih razmišljanja kako to isfinancirati“, rekao je gradonačelnik Jakšić. Napomenuo je da unatoč tom negativnom trendu koji nam nosi porezna reforma, prihodi Grada Koprivnice u 2019. godini porasli su za 14 %  ili za 18 milijuna kuna, sa 130 na 148 milijuna kuna.

Još jednom naglašavam, da unatoč uzimanju od strane države, imamo porast od 3% prihoda od poreza na dohodak, što samo govori da imamo konstantni trend rasta novostvorenih radnih mjesta u Koprivnici . Porasli su nam i prihodi po EU projektima što nas svrstava u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava. Kada sve zbrojimo, u 2019. godini je ostvaren ukupan višak prihoda nad rashodima od 7,1 milijun kuna, čime je ostvaren cilj smanjenja deficita Grada Koprivnice“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Proračun Grada Koprivnice je investicijski jer je 44,6 milijuna kuna uloženo u materijalnu imovinu, što čini preko 40% izvornih prihoda.

Ove godine smo napravili 194 milijuna kuna ukupnih prihoda i primitaka što nismo imali od 2008. godine“, rekao je pročelnik Zdravko Punčikar, dodavši da je ovo najveći proračun koji smo imali u zadnjih 10-ak godina.

Država dosta dobro zarađuje na našim projektima. Uplatili smo im 9 milijuna kuna PDV-a na naših investicijskih 44,6 milijuna kuna“, zaključio je pročelnik Punčikar.

Istaknuto je kako je Grad Koprivnica prošle godine za kredite i stipendije odvojio 9,7 milijuna kuna što je najveći iznos koji izdvaja jedan grad u Republici Hrvatskoj.

Ukupno gledajući, prihodi od poreza na dohodak usporili su rast uvođenja dodatnih neoporezivih prihoda jer je 25% od toga preko PDV-a završilo u prihodu države, a bez ikakvog utjecaja na povećanje budućih mirovina. 17% prihoda od poreza na dohodak koprivničkih zarađenih plaća dijeli se drugim gradovima i općinama za popunjavanje njihovim proračuna.

Sve lokalne projekte (izgradnja vrtića, škole, trga) za koje se na osnovu porezne reforme ne mogu dobiti sredstva iz EU fondova i državnog proračuna, Grad Koprivnica financira samostalno iz tekućeg poslovanja i kreditnim zaduživanjima.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice