HR EN

Grad Koprivnica

Velebitska degenija, dodjela nagrade

Gradonačelnik Jakšić sudjelovao na dodjeli nagrade “Velebitska degenija”

ZAGREB – U ponedjeljak 6. lipnja u Velikoj dvorani Novinarskog doma održana je dodjela tradicionalne godišnje nagrade “Velebitska degenija”. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2021. godini. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.

Dodjeli nagrade doprinijeli su i koprivnički umjetnici. Naime, u Novinarskom domu ujedno je otvorena i izložba akvarela Gordane Špoljar Andrašić “Green and the space between“, koja je uz slikare Ivana Andrašića, Branimira Dolenca i Dražena Eisenbeissera darovala jedan svoj rad u humanitarne svrhe za obnovu potresom teško oštećenog Odjela pedijatrije Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

Ova velika gesta koprivničkih umjetnika dodatno je doprinijela suradnji Grada Koprivnice i Hrvatskog novinarskog društva. Naime, budući da Koprivnica nosi epitet “zelenoga grada” i za svoju je ekološku osviještenost i rezultate dobila niz priznanja i nagrada, organizatori su Koprivnicu odabrali kao prvi u nizu “zelenih gradova” povezanih s humanitarnom dimenzijom “Velebitske degenije”, koja se ove godine održala pod sloganom “Zdrav okoliš za zdravlje najmlađih”.

Ispred Grada Koprivnice svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dobitnici nagrada

“Velebitska degenija” dodjeljuje se u četiri kategorije – za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju. Nagradu su 1998. godine utemeljili Zbor novinara za okoliš HND-a i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila HEP Opskrba. Od ove godine samostalno je dodjeljuje Zbor novinara za okoliš HND-a.

Dobitnica nagrade “Velebitska degenija” za ovu godinu u kategoriji Televizija je Ana Malbaša s Nove TV za prilog „Troska u Dugom Ratu“ u emisiji “Provjereno”. Ona je svoju nagradu posvetila stanovnicima Dugog Rata kazavši kako su je njihove teške priče potakle na temu. U kategoriji Tisak i internet dodijeljene su dvije nagrade. Nagrada je dodijeljena nedavno preminulom Srđanu Vrančiću Vrani za seriju reportaža u sklopu projekta Scuba Skener objavljenih u Jutarnjem listu. Nagradu je preuzeo njegov sin Leonardo. Druga nagrada za Tisak i internet pripala je Andriji Dimitrijeviću za tekst “Kraj Samobora mimo dozvole skladištili 2000 tona smeća. Inspektorat reagirao nakon Telegramove istrage” koji je objavljen na portalu Telegram. U kategoriji Fotografija dobitnica nagrade je Ivana Nobilo za seriju fotografija “Ježeva nova kućica – Što smo učinili morskim životinjama” objavljenih u Jutarnjem listu u sklopu projekta “Scuba skener”.

Fotografije ustupila Gordana Špoljar Andrašić

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice