HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić: “Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način”

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se provodi  već duži niz godina u našem gradu. Upravo spomenuta  elektrana bila je današnja glavna tema konferencije za medije koja je održana na Gradskim bazenima Cerine, na kojoj su bili prisutni gradonačelnik Mišel Jakšić te predsjednica i članovi Uprave Komunalca Nataša Tetec, Dubravka Horvat i Goran Međurečan.

Radi se o velikoj investiciji Komunalca u obnovljive izvore energije, pri čemu se na godišnjoj razini očekuje ušteda od minimalno 150 tisuća kuna.

„Na krovu bazena postavljeno je 765 solarnih panela sa 60 ćelija, koje će godišnje moći proizvesti oko 180 tisuća kilovat sati električne energije. Sama investicija ima vrijednost oko 750 tisuća kuna, a povrat investicije očekuje se za manje od pet godina“, rekla je u uvodu predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec, nakon čega je prikazan kratki promo film o Zelenoj Koprivnici.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Hrvoje Petrić predložio je da se grad Koprivnica kandidira za europsku zelenu prijestolnicu, što nam dosadašnji projekti i ulaganja u obnovljive izvore kazuju da idemo u pravom smjeru.

„Nakon uspješnog restrukturiranja, prilagodbe određenim europskim uvjetima, Komunalac je danas stabilna i snažna tvrtka s odličnim financijskim potencijalom i potencijalom za daljnji razvoj poslovanja. Najvažnije je da restrukturiranje nije bilo zamišljeno da zaustavimo projekte i investicije. Cijelo smo vrijeme imali koncepciju da radimo u dva smjera. S jedne strane investicije i razvoj, a s druge strane restrukturiranje. Radi se o istom konceptu kojeg smo radili u gradskoj upravi s pročelnikom za financije Zdravkom Punčikarom. Ono što nas čeka govori o novoj redizajniranoj orijentaciji Komunalca koja teži prema održivosti, zelenoj energiji“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić te dodao kako se Komunalac nalazi u društvu pet najboljih tvrtki za razvrstavanje otpada u Republici Hrvatskoj.

„Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način. Siguran sam da će se odraziti i financijski jer svi znamo da su bazeni i dvorane društveni nadstandard koji puno znači našim mališanima, sportašima i rekreativcima, no teško je očekivati plus“, rekao je gradonačelnik Jakšić te je uz novu sunčanu fotonaponsku elektranu predstavio i ostale projekte koji nam daju status „Zelene Koprivnice“.

„Otvorili smo novo reciklažno dvorište, spremna je građevinska dozvola za kompostište, aplicirali smo na natječaj za nove kamione, vodimo razgovore da vidimo možemo li naći smisao i svrhu projekta klasične sortirnice. Tu su i eko vrtovi te se zajedno s voditeljem Ivanom Funtekom, Komunalcem  i naravno građanima spremamo u novi projekt eko vrtova na uređenim parcelama oko naših bazena“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Zelena Koprivnica“ projektom solarne fotonaponske elektrane samo širi i najavljuje uskoro nove projekte koji će u budućnosti zahvatiti i ostale gradske objekte.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice