HR EN

Grad Koprivnica

Kompostana Herešin

Gradonačelnik Jakšić odgovorio na vijećničko pitanje vezano uz kompostište u Herešinu

Na 29. sjednici Gradskog vijeća grada Koprivnice pod prvom točkom dnevnog reda – Pitanja i prijedlozi vijećnik Dragutin Jeđud je postavio pitanje vezano uz projekt rekonstrukcije kompostišta u Marovskoj ulici u Herešinu.

Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Mišel Jakšić te istaknuo kako je svjestan da svaka tema koja se odnosi na zbrinjavanje otpada je nepopularna. Napomenuo je također da je grad Koprivnica je prema neslužbenim podacima trenutno na 57 posto razvrstavanja otpada, s tim rezultatom je treći grad u Republici Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

Vlada RH u plan za gospodarenje otpadom stavila cilj da do 2030. godine budemo na 60 posto razvrstavanje otpada. Koprivnica je danas u 2021. godini samo tri posto od zadanog cilja – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Komunalac trenutno provodi niz projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, a među njima je i projekt rekonstrukcije kompostišta.

Gradonačelnik je napomenuo kako je svjestan da mještane Herešina muči promet kamionima te je istaknuo kako je u pripremi realizacija projekta izrade obilazne prometnice za prometovanje kamionima.

Projekt rekonstrukcije kompostišta započeo 4. studenog 2019. godine, a završava 04. siječnja 2022. godine.  Uključuje izgradnju dvije hale na postojećoj Kompostani na površini od 4017 metara četvornih, koje će služiti za zaprimanje, obradu i predobradu biootpada te proizvodnju komposta. U jednoj će hali biti laboratorij za praćenje procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Bit će ugrađene dvije sabirne jame za tehničke vode, po jedna u svakoj hali, a napravit će se i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje.

Uz dvije hale sagradit će se i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma, a nabavit će se i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te napraviti još jedna praonica za vozila.

Kapaciteta postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje. Cilj projekta je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište te povećati iskorištavanje biootpada kompostiranjem, što su ciljevi zacrtani na lokalnom, nacionalnom i europskom nivou.

Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova, a od toga 50 posto od strane Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno Europske unije.

Projektno područje je dio jedinica JSL-a Koprivničko-križevačke županije i grad Samobor.

Izvođač radova je tvrtka Tehnix koja je već započela s prvim konkretnim radovima na lokaciji, a ugovoreni datum završetka radova je 27. kolovoz 2021.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice