HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić: “Nakon godina čekanja sami krećemo u izgradnju nove osnovne škole na Podolicama. Bližimo se cilju jednosmjenske nastave”

Priča koja traje skoro punih 15 godina mogla bi uskoro dobiti svoj sretan završetak. Naime, radi se o projektu izgradnje nove osnovne škole na Podolicama. Na mjestu gdje će se graditi nova osnovna škola na Podolicama, parceli veličine otprilike 20 tisuća kvadratnih metara, a koja je potpuno opremljena komunalnom infrastrukturom, danas je održana konferencija za medije.

Nakon godina čekanja, raznih obećanja i prvih lopata, donijeli smo odluku, da u današnjem trenutku kad imamo financijsku snagu i kapacitet krenemo u priču i sami izgradimo novu školu na Podolicama zajedno sa pripadajućom sportskom dvoranom“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Danas kompletna dokumentacija ide na savjetovanje gdje će svi zainteresirani za sudjelovanje u izgradnji moći dati svoje primjedbe i upite, nakon čega slijedi javna nabava. Krajem godine ili početkom iduće trebali bi krenuti prvi radovi.

Radi se o školi koja će imati 16 razrednih odjeljenja, modernu sportsku dvoranu, a prilagođena će biti i djeci s posebnim potrebama. Škola će biti energetski vrlo učinkovita s najvišim razredima uštede.

„Ovo je veliki korak prema ostvarivanju našeg cilja, a to je jednosmjenska nastava na području grada Koprivnice. Vrijednost investicije same gradnje procijenjena je 42,5 milijuna kuna bez PDV-a, dok je procijenjena vrijednost opremanja škole oko 10 milijuna kuna bez PDV-a“, kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Za jednosmjensku nastavu, osim izgrađene nove škole, bit će potrebno i šest do sedam dodatnih razrednih odjeljenja u drugim osnovnim školama, no uvjeren je da će se to na vrijeme dogovoriti.

Što se tiče same financijske konstrukcije, Grad Koprivnica radi na kalkulacijama financiranja izgradnje. Postoji mogućnost dugoročnog kreditiranja ili financiranje putem izdavanja obveznica.

„Imamo tu sreću da Grad doista trenutno ima dobru financijsku situaciju i da na osnovu toga možemo dobiti jako povoljne kamate. Ako će sve ići nekim zacrtanim tempom, u prvoj polovici 2022. godine očekujem da će nova škola na Podolicama biti dovršena, a početkom jeseni potpuno opremljena i spremna za početak nove školske godine“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Postupak i tijek izgradnje opisao je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

Prema tehničkim normativima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj nova zgrada škole mora biti gotovo nulte kategorije energije. Nakon idejnog projekta izrađuje se glavni projekt koji ide u proceduru izdavanja građevinske dozvole. Naša je procjena da bi u listopadu ove godine mogli ugovoriti s ponuditeljem izradu projekta. Nakon toga računamo da ćemo u veljači iduće godine imati građevinsku dozvolu. Nakon ishođene građevinske dozvole ponuditelj je dužan izraditi izvedbeni projekt zajedno sa troškovnikom izvođenja radova te očekujemo na proljeće iduće godine i početak prvih radova. Kao što je rekao gradonačelnik, u svibnju ili lipnju 2022. godine računamo na izdavanje uporabne dozvole za izgrađenu školu.“

Konferenciji za medije su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice