HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić na potpisivanju ugovora projekta “One Sun Connecting North and South”

„One Sun Connecting North and South“ naziv je projekta za koji je danas, u ponedjeljak 27. ožujka 2023. godine u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, palači Patačić na Franjevačkom trgu potpisani su ugovori o građenju te nadzor  građevinskih radova na fotonaponskim elektranama u tri grada i osam općina vrijedni preko milijun eura. Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, ugovore su potpisali  gradonačelnici i načelnici, odnosno predstavnici gradova Koprivnica i  Ludbreg te općina Vidovec, Ljubešćica, Legrad, Ferdinandovac, Đelekovec, Novigrad Podravski, Virje te varaždinskog Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i  Regionalne energetska agencije Sjever.

Nakon svečanog potpisivanja novinarima se obratio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

“Potpisnici ugovora su uz podršku Regionalne energetske agencije Sjever aplicirali na norveške grantove od koji smo dobili 85 posto bespovratnih sredstava. Na taj način će svi ovi gradovi i općine sudjelovati u zelenoj tranziciji. U ovo vrijeme divljanja cijena energije i električne energije, aktualnih događaja u Europi i rata u Ukrajini, svi ovi gradovi i općine odlučili su se za zelenu tranziciju. Na tome im čestitam, a pohvaljujem i Regionalnu energetsku agenciju Sjever koja je vrhunski odradila posao”,  rekao je gradonačelnik i pojasnio da će se u sklopu projekta u Varaždinu graditi dvije solarne elektrane i to na sportskim dvoranama Srednjoškolac i u Graberju čime će se značajno smanjiti troškovi energenata u tim objektima kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Novinarima se obratio i Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnica.

“Gradovi Koprivnica i Varaždin kao veliki partneri suradnjom kroz Regionalnu energetsku agenciju godinama stvaraju mnijenje koliko je bitno voditi brigu o okolišu i energetskim interesima. Bitno je da zajedno radimo ne samo promociju nego i velike projekte. Sada vidimo koliko nam je regionalna energetska agencija važna i koliko je bitno bilo objediniti sve ove gradove i općine”, rekao je Jakšić i zahvalio domaćinima što su organizirali sastanak kao bitnu prekretnicu u realizaciji projekta. Ponadao se da će Koprivnica i Varaždin i nadalje surađivati na velikom projektima.

Ravnatelj agencije Ivan Šimić pojasnio je da će se u sklopu projekta instalirati 28 elektrana 850 kilowata ukupne snage. Najavio je da će kroz pet mjeseci elektrane početi proizvoditi struju. Osim 11 općina i gradova koji su danas potpisali ugovor, projektu se priključuje i dodatnih 7 općina i gradova iz cijele Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije. Kroz okrupnjavanje nabave postigli su se bolji uvjeti izvedbe projekta, napomenuo je Šimić.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. Vrijednost projekta je 1.004.000 € od čega je 85% iznosa bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana. Projekt  One Sun Connecting North and South započeo je početnom konferencijom u kolovozu prošle godine, a provodi se u okviru Memoranduma o suglasnosti o provedbi EGP financijskog mehanizma između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te programskog sporazuma o financiranju programa „Energija i klimatske promjene“.

Tekst i foto: Grad Varaždin

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice