HR EN

Grad Koprivnica

Gradit će se Centar za pomoć u kući vrijedan 14,8 milijuna kuna

Gradit će se Centar za pomoć u kući vrijedan 14,8 milijuna kuna

U prostoru Inkubatora kreativnih industrija danas, 1. ožujka predstavljen je projekt „Centar za pomoć u kući Koprivnica“. Cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije.

Izgradnjom Centra povećat će se prostorni kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i stvoriti uvjeti za proširenje postojećih, ali i razvoj novih socijalnih usluga. U sklopu projekta predviđeno je novo zapošljavanje i usavršavanje zaposlenika čime će se osnažiti kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica što će pridonijeti razvoju izvaninstitucijskih socijalnih usluga – rekla je Adela Sočev, ravnateljica GDCK Koprivnica.

Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica partneri na projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica

Drago mi je da je pred nama još jedan projekt financiran sredstvima Europske unije. Upravo zahvaljujući ovakvim projektima svrstali smo se u top deset hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava. Zahvaljujući europskim sredstvima smo pojačali fiskalni kapacitet i proračunske mogućnosti grada te napravili velike iskorake u dizanju standarda kvalitete života građana – kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Koprivnica, zemljište površine 2.455 četvornih metara u Herešinskoj ulici 33 u Koprivnici, darovano je Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica, što je bio preduvjet za izradu projekta i dobivanje potrebnih dozvola. Provedena je parcelacija zemljišta i prijenos vlasništva, a temeljem projektno tehničke dokumentacije, koju je izradio Petgrad, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je 13. siječnja 2021. godine pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju Centra.

Lako je biti partner i pomagati nekome tko zna što želi i radi te iza koga ostaju jasni, mjerljivi rezultati. Zahvaljujući radu ravnateljice Adele i gospodina Štimca te svih zaposlenika, suradnika i volontera s ponosom možemo reći da je naše Gradsko društvo Crvenog križa jedno od najboljih u Republici Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Jakšić te istaknuo kako je ovo još jedan od projekata koji pokazuje  snažnu crtu solidarnosti koju grad nosi u sebi.

Projektom ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’, GDCK Koprivnica izgradit će potpuno novi objekt čime će se stvoriti kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika.

Nova zgrada s prizemljem i katom bit će ukupne površine 1.255 četvornih metara, odnosno tlocrtne površine 952 četvorna metra.

U prizemlju na 300 četvornih metara će biti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara.  Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor, površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila. Nabavit će se i viličar koji će služiti za istovar robe u skladište.

Kuhinja će biti opremljena s profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno, te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Za pripremu obroka nabavit će se konvektomati, univerzalni kuhinjski stroj, nagibne tave, kotlovi, pećnice, štednjaci, perilice i ostala moderna oprema. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica. S obzirom na povećane kapacitete kuhinje nabavit će se dva vozila za dostavu obroka i nabavu namirnica, jer je cilj proširiti uslugu pripreme i dostave hrane i na područje općina čije djelovanje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Zgrada Centra za pomoć u kući sastojat će se od ukupno 32 prostorije koje će se opremiti s pripadajućom opremom. Prostorije će također biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U tijeku je priprema dokumentacije za provođenje postupka javnu nabavu za odabir izvođača radova za gradnju zgrade i uređenje okoliša. Nakon odabira izvođača očekujemo početak radova još ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje je 10, 2 milijuna kuna, a vrijednost nabave opreme je gotovo 1,4 milijuna kuna.

Za zaposlenike nositelja projekta i partnere održana je i prva edukacija s temom ‘Komunikacija sa starijim osobama i umirovljenicima’, a usavršavanje zaposlenih i partnera nastavit će se tijekom projekta kroz preostale edukacije.

Projektni tim, sastavljen od predstavnika nositelja Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, partnera – Grada Koprivnice i Centra za socijalnu skrb, te predstavnika Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA-e koja je pružila potporu prilikom prijave projekta, svakodnevno radi na provedbi projektnih aktivnosti, a zaposlena je i jedna osoba na puno radno vrijeme u sklopu projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 14,88 milijuna kuna. Isti je odobren u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’. Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’. Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, odnosno do 15. svibnja 2023. godine projekt treba biti u potpunosti završen.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice