HR EN

Grad Koprivnica

Grad Koprivnica osigurao 1,5 milijuna kuna za prvi paket ekonomskih mjera za ublažavanje gospodarskih posljedica zbog trenutne situacije

Gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić, na današnjoj je konferenciji za medije ispred zgrade gradske uprave prezentirao pojačane mjere ograničavanja i suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, kao i ekonomske mjere za ublažavanje gospodarskih posljedica na području grada Koprivnice. Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž ( načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice )  i Melita Samoborec , pročelnici Zdravko Punčikar, Ana Mlinarić i Dario Jembrek, predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev i načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš.

„Predložit ćemo Gradskom vijeću izglasavanje kriznih mjera potpore gospodarstvu. Mjere će biti usmjerene prema firmama i obrtima koji su zbog pandemije morali prekinuti rad. Radi očuvanja radnih mjesta isplaćivat ćemo direktne potpore pogođenim poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će Država sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna. Sredstva za mjere bit će predložena Gradskom vijeću preraspodjelom sredstava Proračuna iz Mjera potpore gospodarstvu i poljoprivredi te preraspodjelom drugih stavaka iz proračuna. Trenutno se radi o iznosu od oko 1,5 mil. kuna“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Novim mjerama, Grad će  poslovne subjekte osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost. Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom za sve mjesece prekida rada. Konačni obračun će se napraviti naknadno, u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu i odlukama Gradskog vijeća. Za evidenciju pogođenih subjekata, koristit će se prijave i potvrde prema i od tijela RH.

U cilju osiguranja likvidnosti Proračuna Grada Koprivnice predlaže se umanjenje rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama koje u ovom razdoblju neće provoditi aktivnosti ili će ih provoditi u ograničenom opsegu.

„Gradskim ustanovama i firmama zabranit će se nova ulaganja dok posljedice krize ne budu precizno utvrđene. Sve započete investicije i radovi se nastavljaju prema planu“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić“, te naveo još neke mjere koje će biti uvedene od strane Grada.

Svim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca, a pogođeni su mjerama zaštite od širenja koronavirusa neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.

Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Svim poduzetnicima koji su pogođeni mjerama zaštite od širenja koronavirusa  se neće obračunavati odvoz komunalnog otpada za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta, a uplatnice će dobiti u travnju s umanjenim iznosima. Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa ostali bez posla ili  bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću.

Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada, već će ostati na razini veljače.

Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, pozvao je u ime svih vijećnika, naše sugrađane da budu ozbiljni i odgovorni kao što su to uvijek i bili.

„Pozivam stariju generaciju naših sugrađana da svojim iskustvom utječu pozitivno na naše mlađe sugrađane i objasne im kako se treba ponašati u situacijama kad nam je svima teže nego što je uobičajeno. Što se tiče važnih odluka koje je predstavio gradonačelnik, Gradsko vijeće će ih donijeti u što je kraćem mogućem zakonskom roku“, naglasio je Ivan Pal.

Rad pučkim kuhinjama u ovoj je situaciji dopušten. Zahvaljujući tome, briga o najugroženijim korisnicima ni jednog trenutka nije došla u pitanje.

„ Otvorili smo i telefonsku liniju koja je našim sugrađanima na raspolaganju tijekom cijelog dana. Što se tiče volontera, oni su nam također dostupni cijelo vrijeme na terenu koji će se brinuti o najpotrebitijima“, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Adela Sočev.

Načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš, upozorio je na problem kršenja mjera samoizolacije i odlazaka djece na igrališta.

„Primijetili smo veći broj dojava građana o sumnji da neke osobe krše mjere o samoizolaciji. Sve takve dojave ćemo provjeriti. Dosad smo evidentirali samo dva ozbiljna kršenja o kojima smo izvijestili sanitarnog inspektora koji će podnijeti odgovarajuće prijave. Svi moraju znati da kršenje iziskuje kazne. Isto tako, primijetili smo da se djeca i dalje okupljaju na igralištima tako da ponovno pozivamo roditelje i razrednike da kroz svoje grupe obavijeste djecu da takva okupljanja nisu dozvoljena niti preporučljiva i da se toga u narednom vremenu klone. I za takvo ponašanje je propisana novčana kazna. Sve u svemu, do sada smo zadovoljni sa poštivanjem pravila naših sugrađana“, rekao je Mišel Kiš.

Sve detalje o Mjerama koje će provoditi Grad Koprivnica, bit će objavljene na mrežnim stranicama Grada.

 

 

 

 

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice