HR EN

Grad Koprivnica

Grad Koprivnica ima priliku da postane europska prijestolnica uključenosti i raznolikosti

Gradu Koprivnici, jučer je iz Bruxellesa stigla potvrda o ulasku među 22 grada finalista koji će pokušati osvojiti prvu nagradu Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Koprivnica je bila među onim gradovima koji su dokazali visoku razinu odgovornosti u promicanju i podupiranju uključenosti i raznolikosti u svojim lokalnim zajednicama.

Gradska uprava vjeruje da učenje o raznolikosti od malih nogu osigurava trajni stav, život bez predrasuda te suživot u kojem je raznolikost normalan dio svakodnevnice. Koprivnica je poznata kao prijateljski i pametan grad. Deset posto stanovništva živi s invaliditetom; 2008. godine primila je nagradu „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”. Strategija gradske uprave za jedinstvenu politiku za osobe s invaliditetom stvara preduvjete za ujednačavanje prilika za osobe s invaliditetom te sprječavanje socijalne isključenosti. Vijeće nacionalnih manjina također štiti prava manjina poput Roma koji dobivaju drugačiju potporu, uključujući smještaj djece u vrtićima. Podaci o pomoći, programima i aktivnostima koje provodi gradska uprava nadziru se i prikupljaju u okviru osiguranja kvalitete.

Grad je dugo vremena radio na uključivanju članova romske nacionalne manjine u sve sfere života, omogućujući im pristupačne vrtiće i uključujući ih u predškolsko obrazovanje. Na primjer, djeci koja još uče hrvatski jezik omogućeni su romski prevoditelji. Te i druge mjere, poput financijske potpore, rezultirale su većim brojem romske djece u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. U suradnji s romskom udrugom „Kali sara”, gradska uprava izgradila je dječji park i sportsko igralište u predgrađu Reka, domu brojnih Roma. U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, koje je osnovao Grad, naglasak je na podučavanju djece i mladeži o tome da je raznolikost normalna sastavnica svakodnevnice. Njegovi napori uključuju programe ponovnog osnovnog i strukovnog obrazovanja.

Svečanost na kojoj će biti proglašeni dobitnici održat će se u Bruxellesu 28. travnja 2022. Događaju na visokoj razini prisustvovat će povjerenica za jednakost Helena Dalli, a okupit će kreatore politika, gradske dužnosnike i predstavnike organizacija za promicanje raznolikosti.

Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti dopuna je Europskom mjesecu raznolikosti koji se održava svake godine i kojim se podiže svijest o važnosti raznolikosti i uključenosti na radnom mjestu i u našim društvima. Svečanost otvorenja Europskog mjeseca raznolikosti održat će se 29. travnja 2022., dan nakon svečanosti dodjele nagrada.

Gradovi finalisti prema abecednom redu:

ANDALUZIJA, Španjolska

ANTEQUERA, Španjolska

ARRAS, Francuska

AUGSBURG, Njemačka

BARCELONA, Španjolska

BILBAO, Španjolska

BISTRIȚA-NĂSĂUD, Rumunjska

BOLOGNA, Italija

GENT, Belgija

GIPUZKOA, Španjolska

GÖTEBORG, Švedska

GOTHENBURG, Švedska

GRADINARI, Rumunjska

INGELHEIM AM RHEIN, Njemačka

KÖLN, Njemačka

KOPRIVNICA, Hrvatska

LEUVEN, Belgija

MAMER, Luksemburg

MANNHEIM, Njemačka

NOVELLARA, Italija

OLOT, Španjolska

PAMPLONA, Španjolska

REGGIO EMILIA, Italija

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice